Κυριακή 5 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Προτάσεις αναβάθμισης του συστήματος υγείας

Κεντρική ιδέα της πρότασης του ΚΚΕ είναι ότι η υγεία δεν αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό

Ευρύτερης εμβέλειας πρωτοβουλία αποδεικνύεται η δημοσιοποίηση των προτάσεων του ΚΚΕ για το υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Είναι η μόνη συγκροτημένη πρόταση με σαφείς προσανατολισμούς που διατυπώνεται σε μια περίοδο περιρρέουσας κατάστασης στο χώρο της υγείας, αποδιάρθρωσης των υπηρεσιών, εκρηκτικών προβλημάτων για το προσωπικό, διαπλοκής των συμφερόντων και με την ηγεσία του υπουργείου να βρίσκεται σε σχέδια επί χάρτου.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του ΚΚΕ είναι ότι η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό και ότι η προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί αυτός ο ευαίσθητος τομέας βρίσκεται στη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού ρόλου της υγείας. Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια "κλασική" προσέγγιση. Είναι αίτημα των καιρών, καθώς τα νεοφιλελεύθερα πειράματα και στην υγεία όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν τα οξυμένα προβλήματα αλλά δημιούργησαν νέες εκρηκτικές καταστάσεις. Στις ίδιες τις μητροπόλεις του νεοφιλελευθερισμού ζητούμενο πλέον δεν είναι η "περισσότερη αγορά" στην υγεία, αλλά ο παρεμβατικός, ρυθμιστικός ρόλος του κράτους για να περιοριστεί το κόστος, να αξιοποιηθούν καλύτερα οι διατιθέμενοι πολύτιμοι πόροι και να διασφαλιστεί η ισότητα των πολιτών στην πρόσβαση.

Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για το προσχέδιο όχι μόνο δε δίνεται απάντηση στα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας υγείας, αλλά αυτά "ρυμουλκούνται" απ' το πόρισμα των ξένων εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον τα σχέδια αυτά συνεχώς μεταλλάσσονται για να σταθμιστούν οι έντονες τριβές και μέσα στο κυβερνητικό κόμμα. Πάντως, στον κεντρικό τους προσανατολισμό φαλκιδεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, καθώς επιχειρείται παντί τρόπω η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η διατήρηση ή όχι των νοσοκομείων ως ΝΠΔΔ θα αποτελέσει τη λυδία λίθο αυτού του νομοσχεδίου. Οι επιχειρούμενες αλλαγές δικαιολογούνται με το επιχείρημα της απόκτησης απ' τα νοσοκομεία ευελιξίας στις κινήσεις. Ομως μια τέτοια δυνατότητα είναι εφικτή και με την κείμενη νομοθεσία όπως αποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ".


ΣΕΛ.  15,    16,    33

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ