Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Μεγάλα θύματα τα παιδιά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Ανάμεσα στα τόσα και τόσα τραγικά θύματα, που προκάλεσε η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες, είναι και τα παιδιά. Ασχολούμενο με το θέμα αυτό, το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό "Φυσική Ιστορία" γράφει σε άρθρο του με τον τίτλο "Παιδιά σε κίνδυνο" ότι μόνο στη Μογγολία χιλιάδες παιδιά είναι σήμερα άστεγα. Και αφού αναφέρεται ειδικότερα στην περίπτωση ενός ανήλικου παιδιού σ' αυτή τη χώρα με το όνομα Ντορζ, το οποίο τους τελευταίους τρεις χειμώνες τους πέρασε ξαπλωμένο πάνω σε έναν υπόνομο για να παίρνει λίγη ζεστασιά, παρατηρεί:

"Σε έναν πολιτισμό όπου από παράδοση τα παιδιά περιβάλλονταν με αγάπη... η θέα των παιδιών στους δρόμους προξενεί οδύνη".

Αναφέρεται στη βοήθεια που έδινε η ΕΣΣΔ στη Μογγολία και βεβαιώνει: "Επίσης, ο κομμουνισμός έφερε μαζί του ένα λεπτομερές σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών. Η φτώχεια ήταν κάτι το σπάνιο και όλοι οι πολίτες είχαν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και τις συντάξεις".

Το άρθρο τονίζει κατόπιν ότι τα παιδιά νιώθουν πιο βαθιά τις συνέπειες της αντεπανάστασης. "Ενώ μερικοί επιχειρηματίες πλούτισαν, πολλές οικογένειες άρχισαν να δοκιμάζουν στερήσεις". Και προσθέτει ότι από το 1995, πάνω από το 1/3 των 2,3 εκατομμυρίων του πληθυσμού της Μογγολίας βρίσκεται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το κακό, όμως, όσον αφορά τα παιδιά, δεν περιορίζεται μόνο εδώ. Συνοδεύεται και από το διαβόητο φαινόμενο της υιοθεσίας από το εξωτερικό, και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ. Επί χρόνια τώρα, άτεκνοι Αμερικανοί, είτε απευθείας, είτε διαμέσου σχετικών πρακτορείων ή οργανώσεων, εισορμούν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες για την απόκτηση τέκνων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακομεταχείριση των ανυπεράσπιστων αυτών παιδιών είναι κυριολεκτικά απάνθρωπη. Δίνουμε παρακάτω ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Νέας Υόρκης.

Ενα ζευγάρι από την Αριζόνα, ο Ρίτσαρντ και η Κάρεν Θορν, 48 και 42 ετών αντίστοιχα, που είχαν υιοθετήσει δύο 4χρονα κορίτσια στη Ρωσία, πιάστηκαν στις 2 Μάη, όταν το αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευαν έφθασε στη Νέα Υόρκη, γιατί, όπως κατήγγειλαν δύο γυναίκες αεροσυνοδοί, αλλά και αρκετοί επιβάτες, καθ' όλη τη διάρκεια της δεκάωρης πτήσης οι δύο αυτοί θετοί γονείς φώναζαν άγρια και κακοποιούσαν τα δύο μικρά κορίτσια γιατί έκλαιγαν. Η Κάρεν, μάλιστα, χτύπησε αλύπητα 4 φορές στο κεφάλι το ένα κοριτσάκι - το πιο αδύνατο - με τα μεταλλικά μαχαιροπίρουνα καθώς ήταν τυλιγμένα στην πλαστική σακούλα, που παρέχονται για το γεύμα των επιβατών.

Η δίκη τους άρχισε στις 3 Ιούλη σε ένα Οικογενειακό Δικαστήριο και θα διακοπεί στις 30 του ίδιου μήνα, για να παραπεμφθεί σε ποινικό δικαστήριο στις 15 Σεπτέμβρη, όπου και θα κριθεί τελικά αν θα επιτραπεί ή όχι η παράδοση στους Θορν των άτυχων αυτών παιδιών, που τώρα παραμένουν σε έναν παιδικό σταθμό.

Ασχετα, πάντως, από το ποια θα είναι η ετυμηγορία, ένα είναι βέβαιο: Οι υπερατλαντικοί κοσμοκράτορες δεν έχουν κατά νου να αλλάξουν στάση πάνω σε θέματα ανθρωπισμού. Το επιμαρτυρεί και η ακόλουθη περίπτωση, που ξεφύτρωσε ταυτόχρονα με την πιο πάνω.

Οπως μετέδωσε στις 16/7 από τη Μόσχα η ανταποκρίτρια των "Νιου Γιορκ Τάιμς", Αλεσάντρα Στάνλεϊ, όταν ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, θα πραγματοποιούσε την ίδια μέρα επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, "ένα από τα πρώτα θέματα που ενδέχεται ν' αντιμετωπίσει είναι η τύχη 12 Γεωργιανών ορφανών, τα οποία αμερικανικές οικογένειες παλεύουν να υιοθετήσουν".

"Είναι ένα πολύ λεπτό, πολύ οδυνηρό θέμα", δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Γεωργιανός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Τέντο Τζαπαρίτζε, προσθέτοντας: "Φοβούμαι ότι η υιοθεσία από το εξωτερικό θα είναι ΤΟ θέμα της επίσκεψής του".

Κατά την ανταποκρίτρια, ο κ. Τζαπαρίτζε αναφερόταν "στο γραφειοκρατικό αγώνα 16 αμερικανικών οικογενειών για υιοθετήσεις, οι διαδικασίες των οποίων ανεστάλησαν από τον κ. Σεβαρντνάτζε μέχρις ότου η Βουλή εγκρίνει ένα νέο νόμο υιοθεσίας".

Η υιοθέτηση από ξένους, συνεχίζει η Στάνλεϊ, "θεωρείται ολοένα πιο ύποπτη στη Γεωργία και η σύζυγος του Προέδρου, Νανούλι Σεβαρντνάτζε, ηγείται μιας σταυροφορίας για να σταματήσει η υιοθέτηση Γεωργιανών ορφανών από ξένους. Η συναισθηματική και βαθιά πολιτικοποιημένη συζήτηση έχει ήδη προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Τιφλίδα και την Ουάσιγκτον".

Και προσθέτει: "Στον Γεωργιανό Πρόεδρο ασκείται έντονη πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση, από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και από πολλά μέλη της γεωργιανής Βουλής για να επιτρέψει στις οικογένειες που έχουν εμπλακεί σ' αυτή την αναστολή να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της υιοθέτησης".

Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι αυτό το θέμα της υιοθεσίας παίρνει ολοένα ευρύτερες διαστάσεις και έχει μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση. Σε σχετικό δημοσίευμά της, στις 7/4, η εφημερίδα "Κρίστιαν Σάιανς Μόνιτορ" (CSM) έγραφε ότι το ξεπούλημα μικρών παιδιών γενικότερα, πλασάρεται τώρα με φανταχτερά χρώματα από το "Ιντερνέτ" και άλλα ανάλογα προγράμματα. Σημείωνε:

"Ενα "ον λάιν" δελτίο υιοθέτησης, που αποκαλείται "Παιδιά του Ουράνιου Τόξου" επίσης παρουσίαζε φωτογραφίες παιδιών, συνήθως από τη Ρωσία, που έχουν ανάγκη από σπίτια. Δε συνδέεται με καμιά κυβέρνηση ή πρακτορεία υιοθέτησης".

H CSM εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το ηλεκτρονικό παζάρεμα για παιδιά, υπογραμμίζοντας: "Μερικοί επικριτές φοβούνται ότι η προβολή παιδικών φωτογραφιών πάνω στο ίδιο μέσο δημοσιότητας όπου τα πάντα, από ζώα μέχρι εισιτήρια αεροπλάνων, αγοράζονται και πωλούνται, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ενθαρρύνει την τάση να χρησιμοποιούνται τα παιδιά σαν εμπορεύσιμα και αναλώσιμα αντικείμενα".


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ