Η πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου Βύρωνα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, ωστόσο στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ, ο χώρος των Βράχων έχει μετατραπεί σε πολιτιστική ανάσα. Τα δύο Θέατρα "Μελίνα Μερκούρη" και "Αννα Συνοδινού" παραδομένα στα φεγγαρόφωτα βράδια είναι έτοιμα να υποδεχτούν καλλιτεχνικά σχήματα και θεατές. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ΒύρωναΒασίλης Κολοβός επισημαίνει "Θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε, στο Φεστιβάλ Βύρωνα, τις νέες ματιές, τα νέα ακούσματα, τις ανησυχίες και τις αναζητήσεις των νέων δημιουργών, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε να παντρέψουμε ευεργετικά τα ποιοτικά καταξιωμένα με τα ποιοτικά ανερχόμενα". Οι φετινές εκδηλώσεις μοιράζονται με σεβασμό στους κύκλους "Αρχαίου Δράματος", "Νέων Δημιουργών", "Μεγάλες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού", "Μουσικές του κόσμου", "Βραδιές τιμής", "Μορφές του ελληνικού τραγουδιού", "Νεολαία", "Οι άκρες του πολιτισμού μας.
Η αυλαία του 10ου Φεστιβάλ Βύρωνα ανοίγει, αύριο, με τον κύκλο "Οι άκρες του πολιτισμού μας - 75 χρόνια Μ. Ασία" ("Μελίνα Μερκούρη"). Συμμετέχουν το Συγκρότημα Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής "Εν Χορδαίς".Στις 19 Αυγούστου στα πλαίσια του Κύκλου Νέων Δημιουργών, στο θέατρο "Αννα Συνοδινού", θα παρουσιαστεί ο "Ορέστης" του Ευριπίδη,σε απόδοση και σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη.Μεγάλες στιγμές του Ελληνικού τραγουδιού (20 Αυγούστου) με τον Δημήτρη Μητροπάνο ("Μελίνα Μερκούρη"). ΣυμμετέχουνΜανώλης Χατζημανώλης, Στέλλα Χροναίου, Γεωργία Βελιβασάκη."Μουσικές του κόσμου" (21/8, "Αννα Συνοδινού"), "Ναός της Σελήνης" από το Περού. Στις 22/8, στο "Μελίνα Μερκούρη", το "Αμφι-Θέατρο" θα παρουσιάσει την "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.Παίζουν: Λήδα Τασοπούλου Δημήτρης Λιγνάδης κ.ά.
Το "Θέατρο Καισαριανής" θα παρουσιάσει, στις 23/8 ("Αννα Συνοδινού"), την παράσταση "Αλίμονο και μερικά Αχ.. Αχ.. " του Τσέχωφ,σε διασκευή Παναγιώτη Μέντη και σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη.Παίζουν: Μίμης Χρυσομάλλης, Νένα Μεντή κ.ά. Δυο βραδιές αφιερωμένες στη μνήμη του Καρόλου Κουν,στις 25 και 26 Αυγούστου, με τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη από το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν".Η παράσταση στηρίζεται στη σκηνοθεσία τουΚαρόλου Κουν.Επιμέλεια: Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής.Η μετάφραση είναι του Βασίλη Ρώτα,μουσική Μάνου Χατζιδάκι,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη και χορογραφία Ζ. Νικολούδη.Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Παντελής Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννης Δεγαϊτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου κ.ά.
Βραδιά τιμής στον Μίνω Βολανάκη,στις 27/8, με την παράσταση "Περιμένοντας τον Γκοντό" σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μ. Βολανάκη.Τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο,στις 29 Αυγούστου, σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη,σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Ελένη Γερασιμίδου, Χρύσα Ρώπα, Μιράντα Ζαφειροπούλου κ.ά. Στις 30/8, ο Κώστας Τσερέγκωφ θα δώσει ρεσιτάλ κιθάρας.
Ο Σεπτέμβρης αρχίζει με τη "Μήδεια" του Ευριπίδη,από το Εθνικό Θέατρο,σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά,σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος κ.ά. Στα πλαίσια του Κύκλου Νεολαίας, στις 2 Σεπτέμβρη: συναυλία με τα "Ξύλινα Σπαθιά".
Ο "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου,δίνει τη δική του ξεχωριστή παρουσία στις 3 Σεπτέμβρη. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Νικήτα Τσακίρογλου.Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Μάκης Ρευματάς, Αλέξης Σταυράκης, Νόνη Ιωαννίδου κ.ά.
Ο Ορφέας Περίδης και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δίνουν ραντεβού στις 4/9, ενώ στις 5/9 έρχεται η "Γκόλφω" από το "Λαϊκό Θέατρο", σε σκηνοθεσία Φαίδωνα Γεωργίτση.Ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι "Συνήθεις Υποπτοι" σας περιμένουν στις 6/9, ενώ ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τραγουδούν για σας στις 7/9. Ακολουθούν: Σωκράτης Μάλαμας (8/9), Μανώλης Φαμέλος και Ποδηλάτες (9/9), Χαϊνηδες (10/9).
Στις 11 Σεπτέμβρη, ο Βύρωνας τιμά την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και τον Νίκο Γκάτσο.Τραγουδούν: Γιάννης Θωμόπουλος, Νίκη Βαλσάμη.Ακολουθούν συναυλίες των: Δημήτρη Ζερβουδάκη (12/9), Βραδιά Τιμής στην Τερψιχόρη Παπαστεφάνου (13/9), το συγκρότημα Στέρεο Νόβα (14/9) και στις 17/9,ρεσιτάλ πιάνου με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.Στις 16/9: "Φοίνισσες" του Ευριπίδη σε μετάφραση Π. Νεάρχου,σκηνοθεσία Γ. Καραχισαρίδη.Παίζουν: Αννα Συνοδινού, Χρήστος Καλαβρούζος, Στέλιος Καυκαρίδης κ.ά. Βραδιά τιμής στον Τίτο Βανδή,στις 18 Σεπτέμβρη. Ο Τίτος Βανδής παρουσιάζει τον "Κλάρενς Ντάροου" του Ντ. Ρίντελς,σε μετάφραση του Τ. Βανδή,σκηνοθεσία Μπέττυς Βαλάση,σκηνικά - κοστούμια Τάσου Ζωγράφου,μουσική Μίμη Πλέσσα.Κύκλος Χορού - Βραδιά Τιμής στη Ραλλού Μάνου - Ελληνικό Χορόδραμα (20/9),ενώ στις 21/9 το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει το "Φιλάργυρο" του Μολιέρου,σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου."Οι άκρες του Πολιτισμού μας" (22/9),περιλαμβάνουν αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη και αναφέρονται στην ιστορική μνήμη και την πολιτισμική συνέχεια της Κρήτης,της Αρμενίας στις 23/9 και της Ηπείρου στις 24/9,όπου θα τραγουδήσουν οι: Σάββας Σιάτρας, Στυλιανός Μπέλλος και η Πολυφωνική Ηπείρου.Το μουσικό ροκ συγκρότημα "Μπλε" θα δώσει συναυλία στις 25/9 και στις 26/9 θα παρουσιαστούν "Μουσικές του κόσμου" από το συγκρότημα Romani "Τσιγγάνοι της Ανδαλουσίας",μαζί με τετραμελές συγκρότημα Φλαμένκο.
"Οι άκρες του Πολιτισμού μας" επιστρέφουν στις 27/9,με τον Πόντο,παρουσιάζοντας τη σατιρική ηθογραφία "Ο Χωρετές" από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών "Ποντιακή Σκηνή".Με τη λήξη του Φεστιβάλ στις 28/9,το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα θα παρουσιάσει την "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη,σε σκηνικά - κοστούμια και μουσική των παιδιών του Εργαστηρίου.