Το καθεστώς Γιέλτσιν, διατηρώντας απ' τη μια τη γιορταστική παράδοση, προσπαθεί να σβήσει, από την άλλη, ό,τι θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του Σοβιετικού Στρατού
ΜΟΣΧΑ
(ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -
Στόχος αυτής της μετονομασίας από το καθεστώς Γιέλτσιν ήταν, διατηρώντας απ' τη μια τη γιορταστική παράδοση, να σβήσει, από την άλλη, ό,τι θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του Σοβιετικού Στρατού, ιδίως σε ό,τι αφορά την προσφορά, την ισχυροποίηση και υπεράσπιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο.
Η ίδια η ζωή δείχνει πως σήμερα και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και ο ρόλος που ανατίθεται σ' αυτές έχουν αλλάξει σε σχέση με το σοσιαλιστικό παρελθόν. Το νέο στρατιωτικό δόγμα, όπως αποδείχτηκε και με τη χρησιμοποίηση του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία, αλλά και με το βομβαρδισμό από τα τανκς του Ανωτάτου Σοβιέτ τον Οκτώβρη 1993, προβλέπει τη χρησιμοποίησή του και στο εσωτερικό της χώρας σε αστυνομικές - κατασταλτικές επιχειρήσεις, με στόχο τη στήριξη του σημερινού αντιλαϊκού καθεστώτος με όλα τα μέσα, ακόμα και με τη στρατιωτική βία.
Την έντονη αντίθεσή τους με τις επιλογές του γιελτσινικού περιβάλλοντος εξέφρασαν με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε πολλές ρωσικές πόλεις τα κομμουνιστικά κόμματα, οι αριστερές και πατριωτικές πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, που τίμησαν χτες τα 77 χρόνια από την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού. Στη Μόσχα, οι δημοτικές αρχές έθεσαν για άλλη μια φορά περιορισμούς στις κινητοποιήσεις των αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν το απόγευμα την προσυγκέντρωση του Κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και του ΚΕΚΡ στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού "Μπελορούσκαγια". Οι πάνω από 3.000 διαδηλωτές της "Εργαζόμενης Ρωσίας" δεν απάντησαν στις αστυνομικές προκλήσεις και κατευθύνθηκαν με μικρές πικετοφορίες στην πλατεία Τεατράλναγια μπροστά στο άγαλμα του Καρλ Μαρξ, όπου και πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση. Σημειώνουμε ότι στην πορεία ήταν ιδιαίτερα εμφανής η παρουσία του ΚΚΡΟ, του ΚΕΚΡ, του Κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και του μπλοκ των πατριωτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κρατικής τηλεόρασης, στην πορεία και στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 50.000 άτομα. Στην πορεία προπορευόταν ένα πανό με το σύνθημα "Δόξα στον Κόκκινο Στρατό!". Τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά την πορεία και στη συγκέντρωση ήταν: "Ρωσία, σταμάτα να γονατίζεις!", "Η σημαία της νίκης, στο Κρεμλίνο!", "Να δικαστεί η συμμορία Γιέλτσιν!" και "Στρατέ, υπεράσπισε τη Σοβιετική Πατρίδα!".
Στη συγκέντρωση, μίλησαν πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών, συνταγματάρχης Στανισλάβ Τέρεχοφ, τόνισε πως απαιτείται σήμερα η ενότητα λαού και στρατού και κατηγόρησε το καθεστώς Γιέλτσιν για τη χρησιμοποίηση του στρατού στα βρώμικα πολιτικά σχέδιά του. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών, στρατηγός Β. Ατσάλοφ, αποκάλυψε πως μεγάλο τμήμα των Ρώσων στρατηγών εν ενεργεία έχει περάσει από σεμινάρια του ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι αυτός είναι και ο λόγος που προωθείται από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία η διάλυση του στρατού.
Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως πριν από 50 χρόνια η Γιάλτα αποτέλεσε το θρίαμβο Κόκκινου Στρατού της Ρωσίας, της Σοβιετικής Ενωσης. Απέδειξε την 100% υπεροχή του σοβιετικού σοσιαλιστικού συστήματος. Επί 45 χρόνια, τόνισε ο Ζιουγκάνοφ, εξασφάλιζε την ειρήνη στην Ευρώπη, ενώ σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που τα ξέχασαν όλα αυτά, που πρόδωσαν τη σημαία, την πατρίδα, την ιστορία. "Σήμερα βλέπουμε τη δυστυχία στην Τσετσενία, βλέπουμε μια μεθυσμένη "δημοκρατική" μούρη και τον καλούμε να υποβάλει την παραίτησή του", είπε ο Ζιουγκάνοφ. Επισήμανε επίσης ότι προσπαθούν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς για να συνεχίσουν να κυβερνούν και κάλεσε σε ενότητα του στρατού με τις πατριωτικές δυνάμεις, που αποτελούν τη βάση για τη νίκη.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της "Εργαζόμενης Ρωσίας" Βίκτορ Ανπίλοφ υπογράμμισε ότι ο στρατός αποτελεί εργαλείο ταξικής πίεσης.
"Με τον Κόκκινο Στρατό, είπε, τελείωσαν τον Αύγουστο 1991. Σήμερα, βλέπουμε πως ο στρατός αναλαμβάνει κατασταλτικές αποστολές, τώρα στην Τσετσενία, αύριο τον προορίζουν να κάνει αυτή τη δουλιά σε όλη τη χώρα. Στη Ρωσία, πάντα με σεβασμό βλέπαμε το στρατό, σήμερα βλέπουμε πως στρέφουν το στρατό ενάντια στο λαό. Το ΚΕΚΡ καλεί τους αξιωματικούς το συντομότερο να υψώσουν την κόκκινη σημαία. Καλούμε αυτούς που εκδιώχνονται από το στρατό να οργανώσουν ομάδες, ενώσεις, Σοβιέτ και να αγωνιστούν". Επίσης κάλεσε τους εργαζομένους να συσπειρωθούν και να παλέψουν για την επιτυχία της γενικής πολιτικής απεργίας.