Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές με αποχή στην Εσση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Οι ελπίδες της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) να κερδίσει τις εκλογές της προχτεσινής Κυριακής στο κρατίδιο της Εσσης δεν εκπληρώθηκαν. Τη νέα κυβέρνηση εκεί θα σχηματίσει και πάλι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σε συνεργασία με τους Πράσινους, που, αυτή τη φορά, ανέβασαν το ποσοστό τους σε 11,2% από 8,8% στις προηγούμενες εκλογές.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση στήριζε τις ελπίδες της στον υποψήφιό της, ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ, αλλά οι εκλογείς δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της. Παρόλο που ήρθε πρώτη σε ψήφους με 39,2%, δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση γιατί οι ψήφοι των Ελευθέρων Δημοκρατών δεν επαρκούν. Επίσης, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση μείωσε, σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του κρατιδίου, την εκλογική της δύναμη κατά 1% αλλά και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχασε τρεις μονάδες, φτάνοντας τώρα μόνο σε 38% των έγκυρων ψήφων. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκέντρωσαν το 7,7% των ψήφων και ξαναμπαίνουν στη Βουλή του Βισμπάντεν.

Χαρακτηριστικό των εκλογών είναι η μεγάλη αποχή, πράγμα που έκανε τον ως τώρα και μελλοντικό σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Εσσης Χανς Αϊχελ να δηλώσει ότι "η κοινότητα διαλύεται" και αιτία γι' αυτό είναι τα άλυτα κοινωνικά προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης αποχής, όπως είπε. Το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού Σώματος κατρακύλησε στο 65,5% από 70,8% στις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 1991 και 82,3% στις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, πράγμα πρωτοφανές για εκλογή τοπικού Κοινοβουλίου στη Δυτική Γερμανία.

Ταυτόχρονα με τις εκλογές διεξήχθη ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα, αν το παθητικό εκλογικό δικαίωμα πρέπει να μειωθεί από τα 21 χρόνια, που είναι τώρα, στα 18 χρόνια. Σχεδόν τα 2/3 των εκλογέων αποφάνθηκαν κατά της μείωσης. Ετσι, η Εσση είναι το ένα από τα δύο γερμανικά κρατίδια (το άλλο είναι η Βαυαρία) όπου ισχύει το 21ο έτος της ηλικίας για την εκλογή στο αξίωμα του μέλους της τοπικής Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ