Ανοδική πορεία παρουσίασε το Γενάρη ο πληθωρισμός, που παρά το γεγονός ότι ήταν μήνας εκπτώσεων, τινάχθηκε στο 11,1%, από 10,9% το Δεκέμβρη, λόγω των τσουχτερών αυξήσεων στα τιμολόγια ΟΤΕ, στα νοίκια, στα ασφάλιστρα κ.λπ.
"Λάδι στη φωτιά" του πληθωρισμού έριξαν το Γενάρη η κυβέρνηση (με τις τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ) και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που - με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής της "απελευθερωμένης" αγοράς - επέβαλαν γενναίες αυξήσεις στα ασφάλιστρα οχημάτων, το γάλα, τα νοίκια κλπ. Συνέπεια αυτής της πολιτικής, ο επίσημος τιμάριθμος άρχισε και πάλι την ανοδική του πορεία. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΘνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο επίσημος πληθωρισμός το Γενάρη - σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Γενάρη 1995 με Γενάρη 1994) - "έτρεχε" με ρυθμό 11,1%,από 10,9% που "έτρεχε" το Δεκέμβρη του 1994.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις απόψεις ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις πως από το Μάη ο πληθωρισμός θ' αυξάνεται με μονοψήφιο αριθμό, είναι τουλάχιστον "υπεραισιόδοξες". Στα πλαίσια αυτά, χτες, η γενική γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Ζερβού,σε σχετική ερώτηση, δε θέλησε να απαντήσει ευθέως. Το... "πότε" "εξαρτάται από την πορεία του δείκτη ειδών διατροφής", ήταν η τοποθέτησή της, η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτή που έχει κατ' επανάληψη διατυπώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, που εμφανίζεται βέβαιος ότι "από το Μάη" θα έχουμε μονοψήφιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός - παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις - παραμένει ακλόνητος, πολύ περισσότερο, οι βαθύτερες διαρθρωτικές αιτίες του, προκύπτει και από το ότι το Γενάρη του 1994 αυξήθηκε επίσης κατά 11,1% έναντι του Γενάρη του 1993...
Η αύξηση του πληθωρισμού το Γενάρη, σε σημαντικό βαθμό, οφείλεται στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα είδη διατροφής (γάλα, ποτά κ.λπ.), στα τιμολόγια του ΟΤΕ (πάνω από 40%), στα νοίκια (4%), στα ασφάλιστρα (κατά μέσο όρο 14%) και σε δεκάδες άλλα είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που επιβλήθηκαν από την Πρωτοχρονιά του 1995, πριν ακόμη πάρουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι τη... γενναία ονομαστική αύξηση του 3% σε μισθούς και συντάξεις.
Μέσα στο μήνα Γενάρη (σύγκριση Γενάρη 1995 με Δεκέμβρη 1994), ο επίσημος τιμάριθμος παρουσίασε μείωση 0,4% (λόγω των εκπτώσεων), που είναι ίδια με πέρσι και πρόπερσι. Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, "προκύπτει ότι οι αυξήσεις στα είδη διατροφής επηρέασαν το δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,5%, τα χαράτσια στα τιμολόγια του ΟΤΕ και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων κατά 2,8%, η αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 1,3% κ.λπ. Στην πραγματικότητα, οι μεταβολές τιμών το Γενάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΣΥΕ, ήταν οι εξής: Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 6,3%, στο γιαούρτι κατά 3,2%, στις πατάτες κατά 10,2%, το φαγητό σε εστιατόρια κατά 4,5%, τα δημοτικά τέλη κατά 12,3%, τα ασφάλιστρα κατά 14% και τα τηλεφωνικά τέλη κατά 21%! Οσον αφορά τις μειώσεις δεικτών το Γενάρη στους τομείς ένδυση και διαρκή αγαθά, να επισημανθεί ότι - όπως προκύπτει από τις διαπιστώσεις της ΕΣΥΕ - οι μειώσεις οφείλονται στις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες φέτος ήταν "πιο" πραγματικές από τις προηγούμενες.
Τον Οκτώβρη του 1993, οπότε το ΠΑΣΟΚ σχημάτισε κυβέρνηση, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν 12,3%. Τον Οκτώβρη του 1994 ο ρυθμός ήταν μόλις κατά 1,2% χαμηλότερος (11,1%). Επόμενα, οι θριαμβολογίες είναι εκτός χρόνου και τόπου. Είναι πρόσκαιρες, καθώς η οικονομία δεν είναι "σε καλό δρόμο", αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ισχυρίζεται το αντίθετο. Ενδεικτικό, από αυτή την άποψη, είναι και το διάγραμμα που παραθέτουμε και απεικονίζει την πορεία του επίσημου πληθωρισμού (σε δωδεκάμηνη βάση) από τον Οκτώβρη του 1993 μέχρι το Γενάρη του 1994.
Το θέμα είναι ότι η ακρίβεια μαστίζει τους εργαζόμενους, καθώς κάθε χρόνο ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των μισθών τους, αφού οι αυξήσεις των μισθών υπολείπονται κατά πολύ της αύξησης των τιμών. Ο δε πληθωρισμός έχει αλυσιδωτές παρενέργειες συνολικά στην οικονομία, μιας και - εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού - τα επιτόκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, το δημόσιο χρυσοπληρώνει τα δάνεια, οι δε επιχειρηματίες δεν κάνουν επενδύσεις, με το πρόσχημα ότι το κόστος χρήματος είναι μεγάλο. Δεν πρέπει να μην επισημανθεί ότι και ο ΟΟΣΑ θεωρεί ανέφικτο το στόχο της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό...