Τις οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο ρύθμισης χρεών,μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου, αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στο Φλεβάρη η Εθνική Τράπεζα, ενώ εκτιμά ότι είναι "πολύ μικρά" τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων.Αξιοσημείωτο είναι ότι η Εθνική Τράπεζα θεωρεί πως η πώληση ποσοστού της τάξης του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ θα γίνει στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
- Ιδιαίτερα κερδοφόρο αποδείχθηκε το 1994 για την Εθνική Τράπεζα, καθώς διπλασιάστηκαν τα κέρδη της. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά... 400% εκτινάχθηκε η κερδοφορία, συνολικά, θυγατρικών και υποκαταστημάτων στο εξωτερικό! Με βάση αυτό αναμένεται να διπλασιασθεί και το προς διανομή μέρισμα. Ας σημειωθεί ότι η πτώση του δολαρίου "ζημίωσε" την Εθνική το 1994 κατά 10 δισ. δρχ.
- Η Εθνική Τράπεζα προσανατολίζεται να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 0,5% τον Μάρτη. Η διοίκησή της εκτιμά ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες μειώσεις", τόσο και λόγω των διεθνών εξελίξεων, όσο και λόγω του ύψους (9%) των υποχρεωτικών καταθέσεων των τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Γύρω στις αρχές του Φθινοπώρου αναμένεται να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 - 60 δισεκατομμύρια δραχμές μέσω του Χρηματιστηρίου, ενώ θα αυξηθεί κατά 15 δισ. και το αποθεματικό. Η διοίκηση της τράπεζας έχει επιλέξει αυτή τη χρονική στιγμή, καθώς εκτιμά ότι η έναρξη της "μετοχοποίησης" του ΟΤΕ, δηλαδή η παράδοση σε ιδιώτες του 10% του μετοχικού του κεφαλαίου μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα γίνει στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 1995. Η θέση είναι στον αντίποδα των απόψεων της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας η οποία, ως γνωστόν, υποστηρίζει ότι η έναρξη της πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ θα γίνει όταν θα είναι "ευνοϊκές" οι συνθήκες στο Χρηματιστήριο και σε κάθε περίπτωση δεν έχει θελήσει να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Η Εθνική Τράπεζα στα πλαίσια "αναδιάρθρωσης" του ομίλου της, προσανατολίζεται να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων για "εθελούσια έξοδο" εργαζομένων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για τη συγχώνευση της Κτηματικής με τη Στεγαστική Τράπεζα.