Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ

Η είδηση που ήρθε από τις Βρυξέλλες ήταν ισοδύναμη με την αποκάλυψη ενός πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε η ανταπόκριση του "Ριζοσπάστη", αποφάσισε την επιδότηση του νέου, ιδιώτη, ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας με 8 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές σε "ζεστό χρήμα"+ατ χρήμα που θα δοθεί από το κράτος, από τον προϋπολογισμό, από τον Ελληνα φορολογούμενο. Οι αντιδράσεις των κυβερνητικών παραγόντων, δηλαδή η εύγλωττη σιωπή, αποδεικνύουν αν όχι τη σύμπραξη στο σκάνδαλο αυτό, τουλάχιστον την ανοχή. Οπως και να 'χει όμως, ο χαρακτηρισμός της υπόθεσης - σκάνδαλο παραμένει.

Πριν από την οικονομική πλευρά του σκανδάλου, που είναι πολύ σοβαρή, αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί την πιο επίσημη και κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών τόσο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και της σημερινής του ΠΑΣΟΚ, για την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης τότε του Ναυπηγείου Ελευσίνας, τώρα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Νεωρίου λόγω απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κρατικής επιχορήγησής τους. Μάλιστα, το επιχείρημα αυτό συμπληρωμένο με την απειλή για κοινοτικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ήταν και είναι το σημαντικότερο, τόσο για τις περιπτώσεις των ναυπηγείων όσο και για τις περιπτώσεις όλων των βιομηχανικών επιχειρήσεων, αλλά και των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της "αποκρατικοποίησης", ή "ιδιωτικοποίησης", ή "μετοχοποίησης".

***

Το "άλλοθι" των κοινοτικών αποφάσεων που έπρεπε να εφαρμοστούν, έστω κι αν προκαλούσαν σοβαρά πλήγματα στον παραγωγικό ιστό της χώρας, θεωρήθηκε ιδανικό τόσο από τους "νεοφιλελεύθερους", όσο και από τους "σοσιαλιστές". Μάλιστα, στο "διαγωνισμό" προσαρμογής τους στις κοινοτικές επιταγές, οι εκπρόσωποι των δυο κυβερνήσεων έσπευδαν και σπεύδουν να διαβεβαιώνουν τους ομολόγους τους στην Κοινότητα ότι τίποτα δε θα μείνει απούλητο. Ετσι τον περασμένο Νοέμβρη οι δημοσιογράφοι άκουσαν στις Βρυξέλλες τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλο να καθησυχάζει το Συμβούλιο των Υπουργών σχετικά με την πορεία ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και να σχολιάζει: "Εχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό πόσο αβανταδόρικη είναι η ιδιωτικοποίηση"!

Βεβαίως, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ανατρέπει την πολιτική των "ιδιωτικοποιήσεων", κάθε άλλο. Απλώς αποκαλύπτει την πολιτική αυτή στις πραγματικές διαστάσεις της, διαστάσεις που οι εκπρόσωποι των δυο κυβερνήσεων δεν τόλμησαν να ομολογήσουν. Κανένας άλλος λόγος δεν επιβάλλει την εκχώρηση μεγάλων μονάδων, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, στους ιδιώτες, παρά μόνο η ικανοποίηση μιας απαίτησης του μεγάλου κεφαλαίου. Της απαίτησης να εγκαταλείψει το κράτος όλες τις επιχειρηματικές - παραγωγικές δραστηριότητές του προς όφελός τους και χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους.

Αυτό, λοιπόν, που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι η χωρίς κρατική επιδότηση λειτουργία των ναυπηγείων, ή των άλλων μονάδων, αλλά η λειτουργία τους έτσι κι αλλιώς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που απαγόρευε (την επιδότηση), όσο αυτές οι μονάδες βρίσκονταν στο δημόσιο, τώρα όχι μόνο το επιτρέπει, αλλά και το επιτάσσει. Αυτή είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με την ανάπτυξη του "ανταγωνισμού". Αυτή την πολιτική ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, αυτήν ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Την άνευ όρων παράδοση κάθε τι κρατικού και δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα. Την ανέξοδη μεταφορά, δηλαδή, νέων πόρων στα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου, πόρων που προέρχονται από τη δημόσια περιουσία.

***

Η "ιδιωτικοποίηση", όπως και όλα όσα έγιναν εις βάρος αυτού του τόπου, μπορεί να βρει την ιδεολογική, πολιτική ή νομική κάλυψή της, αυτό όμως δεν απαλλάσσει όσους χρησιμοποιούν αυτή την κάλυψη για να επιφέρουν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην παραγωγική βάση της χώρας, σε όποια ελπίδα ή προοπτική ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Ενα έγκλημα εκ προμελέτης και χωρίς ελαφρυντικά.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κανένας άλλος λόγος δεν επιβάλλει την εκχώρηση μεγάλων μονάδων, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, στους ιδιώτες, παρά μόνο η ικανοποίηση μιας απαίτησης του μεγάλου κεφαλαίου. Της απαίτησης να εγκαταλείψει το κράτος όλες τις επιχειρηματικές - παραγωγικές δραστηριότητές του προς όφελός τους και χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ