Τρίτη 31 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αληθινό τραγούδι - τραγούδι της ψυχής

Δηλώσεις της Μαρίας Φαραντούρη και του Βασίλη Λέκκα για τη συναυλία διάσωσης του αρχείου του ΚΚΕ και υπεράσπισης του μουσικού πολιτισμού μας

"Το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας ενός ιστορικού κόμματος και μαζί ένα πολύ σοβαρό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Θεωρώ ότι όλοι, είτε αυτό αφορά την πολιτεία είτε τον καθένα ξεχωριστά, πρέπει να συμβάλουμε, να βοηθήσουμε να διατηρηθεί. Οι καλλιτέχνες σ' αυτή την προσπάθεια έχουν το δικό τους μερίδιο". Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων η Μαρία Φαραντούρη,με αφορμή τη συμμετοχή της στις συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ. Δηλώνοντας "συγκλονισμένη αντικρίζοντας και η ίδια την εικόνα του πληγωμένου αρχείου", η Μ. Φαραντούρη θα πει: "Σαν καλλιτέχνες είναι φυσικό να συνδράμουμε σε αυτή την καμπάνια με το τραγούδι μας. Τα αποτελέσματα από τις προηγούμενες συναυλίες ήταν συγκλονιστικά, με αποκορύφωμα αυτή της Θεσσαλονίκης, που ήταν κάτι το απίστευτο. Σ' αυτές συμμετείχε πλήθος κόσμου και πάρα πολλοί νέοι. Παιδιά 15 - 16 χρόνων, που καθημερινά βομβαρδίζονται με προγράμματα βίας και υποκουλτούρας από την τηλεόραση και δεν είχαν μέχρι τώρα άλλη επαφή με ένα γεγονός μεγάλης πολιτιστικής σημασίας, όπως οι συναυλίες του Μίκη.

" Πιστεύω ότι αυτές οι συναυλίες έχουν διπλό σκοπό. Παράλληλα με την καμπάνια για τη διάσωση του αρχείου γίνεται και μια καμπάνια για την ελληνική αυθεντική μουσική, για την επαφή του κόσμου με την αληθινή μουσική, με την υψηλή ποιότητα. Και είναι μια δικαίωση για τον καλλιτέχνη, όταν βλέπει ότι το μήνυμα λαμβάνεται, όταν βλέπει τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, όταν βλέπει νέα παιδιά να γίνονται κοινωνοί ποιότητας μέσα από την ελληνική ποίηση, μέσα από τραγούδια που έχουν σημαδέψει ψυχές. Είδαμε έκθαμβους τους νέους στη Θεσσαλονίκη κι ελπίζω αυτό να το δούμε και στην Αθήνα".

"Η διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ είναι μια υπόθεση που αφορά στο χτίσιμο του πολιτισμού μας με στοιχεία, που σαφώς πρέπει να υπάρχουν", δηλώνει ο Βασίλης Λέκκας,η φωνή του οποίου συντρόφευσε όλες τις συναυλίες, που έδωσε ο Μ. Θεοδωράκης και θ' ακουστεί και πάλι στη συναυλία της Αθήνας. Μέσα από αυτές τις συναυλίες ο Β. Λέκκας είχε την πρώτη του επαφή σαν ερμηνευτής με το ρεπερτόριο του συνθέτη. Με τραγούδια για τα οποία θα πει: "Απορρέουν πλούτο και έχουν αντοχή γιατί χαρακτηρίζονται από τη σωστή χημεία στίχου, μουσικής και ερμηνείας. Γι' αυτό και τα δέχεται ο κόσμος". Με την εμπειρία από την επιτυχία των προηγούμενων συναυλιών σημειώνει: "Ηταν κάτι το απίστευτο. Εδειξαν ότι ο κόσμος αναζητά την επαφή με το αληθινό τραγούδι και αυτό φάνηκε και από τη συμπεριφορά του, που ήταν συμπεριφορά αίθουσας και όχι γηπέδου". Οσο για τη νεολαία, αυτή για τον Β. Λέκκα "έχει τον τρόπο ν' απορρίπτει την ασχήμια. Αυτό το είδα στη Θεσσαλονίκη. Στην πλειοψηφία ήταν νέοι αυτοί που ήρθαν και πιστεύω ότι κυρίως το έκαναν για να ακούσουν όμορφα τραγούδια και να δουν να συντελείται μπροστά τους αυτό που λέμε δημιουργία".


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ