Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διάτρητη απόφαση για τη Ροτόντα

Το ΚΑΣ μπορεί να αποφάσισε για την τύχη της Ροτόντας, η Μητρόπολη, όμως, μέσω του πρωτοσύγκελου εξακολουθεί να εκβιάζει για συνέχιση των εισβολών στο μνημείο

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μπορεί να περιόρισε, στην προχτεσινή συνεδρίασή του, σε τρεις φορές το χρόνο τη λατρευτική χρήση της Ροτόντας και να όρισε ότι τον πρώτο λόγο θα έχει το ΥΠΠΟ, παρ' όλα αυτά υπήρξαν και σημεία υποχώρησής του. Το δεύτερο σκέλος της απόφασής του, ότι "είναι δυνατόν να παραχωρείται για εκδηλώσεις κατόπιν έγκρισης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μετά από γνώμη του ΚΑΣ",φαίνεται διάτρητο.Πρώτον, γιατί αφήνει περιθώρια στη Μητρόπολη για πιεστικά αιτήματα, όσα και όποτε θέλει. Δεύτερον, γιατί δεν προσδιορίζει το χαρακτήρα, το είδος των εκδηλώσεων,παρόλο που πριν τη λήψη της απόφασης είχε προσδιοριστεί ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι οι επιθυμητές.

Αν συνυπολογίσουμε ότι ήδη η Ιερά Σύνοδος ετοίμασε κατάλογο μνημείων, για τα οποία προβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα,αλλά και τις έμμεσες απειλές που εξαπόλυσε στο ΚΑΣ ο πρωτοσύγκελος Ιωάννης Τασσιάς, γίνεται φανερό ότι η Μητρόπολη ακονίζει τα "μαχαίρια" της για τα δήθεν δικαιώματά της. Και όλα αυτά θα φαίνονταν απλές εικασίες αν δε φρόντιζε να τα αποδείξει με τις χτεσινές δηλώσεις του ο πρωτοσύγκελος Ιωάννης Τασσιάς, ο οποίος εξέφρασε, μεν, την ενμέρει ικανοποίησή του, λέγοντας ότι "με την απόφαση του ΚΑΣ αποκαταστάθηκε η τάξη" και είναι λογικό, αφού άνοιξαν οι πόρτες για εκβιασμούς. Εξαπόλυσε, όμως, ευθέως αυτή το φορά, τις γνωστές απειλές, προειδοποιώντας ότι την Κυριακή και κάθε Κυριακή θα εισβάλλουν στο μνημείο για την τέλεση λειτουργίας. Δήλωσε, επίσης, ότι "οι τρεις μέρες είναι άστοχες, γιατί έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 590 του Συντάγματος", συμπληρώνοντας ότι η Μητρόπολη θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο για να αποκαταστήσει τα "δικαιώματά της"

Εξαιτίας, όμως, αυτών των "δικαιωμάτων" της, τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, όπως οι ναοί του Αγ. Δημητρίου, των Αγίων Αποστόλων και πολλά ακόμα, έχουν υποστεί δεκάδες φθορές και αλλοιώσεις. Εξάλλου, η πρωτόγνωρη και πρωτόγονη εισβολή της στη Ροτόντα δε δίνει καμιά εγγύηση για την προστασία του μνημείου από την πλευρά της Μητρόπολης. Μάλιστα, ο πρωτοσύγκελος, προχτές στο ΚΑΣ, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι σε περίπτωση συχνής λατρευτικής χρήσης δε θα αλλοιωθεί ο παλαιοχριστιανικός χαρακτήρας του μοναδικού μνημείου.

Να σημειωθεί, όμως, και ότι εισηγητικά ο διευθυντής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Νίκος Ζίας,πρότεινε - χωρίς όρους - τη διττή χρήση του μνημείου και εμμέσως παραχωρούσε κυριότητα και στη Μητρόπολη. Και όλα αυτά για μνημείο, που η ΟΥΝΕΣΚΟ το συμπεριέλαβε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.Ευτυχώς, που λόγω της ρωμαϊκής καταγωγής της (χτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.), το ΚΑΣ αποφάσισε να υπάγεται όχι μόνο στη Διεύθυνση Βυζαντινών, αλλά και στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ