Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΣΑΣΕ
"Εικονικό" συνέδριο ενάντια στους αγρότες

Σε "εικονικό" συνέδριο - αφού στις περισσότερες από τις Ομοσπονδίες και τους αγροτικούς συλλόγους δεν έχουν γίνει εκλογές και οι αντιπρόσωποι εκλέγονται στα χαρτιά - επιμένουν να οδηγήσουν τη ΓΕΣΑΣΕ οι σύμβουλοι της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Β. Ζαρκινό και τη σύμπραξη του Π. Πεβερέτου, που εξέλεξαν με τις ψήφους των αντιπροσώπων τους ως εκπρόσωπο... του "ΣΥΝ"!

Οπως είναι γνωστό, οι παραπάνω σύμβουλοι αποφάσισαν παρά τις έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες της "Λαϊκής Ενότητας" να προχωρήσουν σε εκλογοαπολογιστικό συνέδριο, στο διήμερο 6 - 7 Φλεβάρη. Κι αυτό, παρόλο που οι Ομοσπονδίες και οι αγροτικοί σύλλογοι είναι ανέτοιμοι. Δεν έχουν προηγηθεί οι εκλογικές διαδικασίες που απαιτούνται καταστατικά και από άποψη νομιμότητας, αλλά και από άποψη ουσίας δεν υπήρξε η προετοιμασία για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της πλειοψηφίας των αγροτών στις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες, όπου έγιναν βέβαια.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΣΑΣΕ, μέχρι σήμερα φέρονται να έχουν εκλέξει αντιπροσώπους μόλις 20 από τις 45 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων. Αλλά, και στις περισσότερες απ' αυτές, είτε δεν έγιναν καν εκλογές και ορίστηκαν "στα χαρτιά" οι αντιπρόσωποι είτε "εκλέχτηκαν" με άλλες διαδικασίες παράνομες και αντικαταστατικές.

Παραδέχονται, αλλά...

Είναι τόσο εξόφθαλμες οι παρανομίες που αποκαλύπτονται, ώστε ακόμα και οι σύμβουλοι της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και ο "συμμέτοχός" τους σύμβουλος του "ΣΥΝ" δεν μπορούν να τις αρνηθούν. Ομως, για να κρύψουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση διάλυσης του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος με τα συγκεκριμένα εκφυλιστικά φαινόμενα και να δικαιολογήσουν την απόφασή τους για εκλογές "μαϊμού" στη ΓΕΣΑΣΕ, επικαλούνται πως, τάχα, "αυτά γινότανε πάντα και δεν μπορούμε (τώρα) να κάνουμε διαφορετικά"! Ούτε καν φαίνεται να λογαριάζουν τα αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αποδοχή τέτοιων απαράδεκτων εκφυλιστικών φαινομένων στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πολύ περισσότερο που η πρακτική του κυβερνητικού συνδικαλισμού που ακολουθεί η παράταξη ΠΑΣΟΚ, με στόχο να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες - αντί να αποκρούσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης - εντείνει το πρόβλημα αναξιοπιστίας και, ήδη έχει οδηγήσει σε απομαζικοποίηση στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη της "Λαϊκής Ενότητας",παράταξης των αριστερών - προοδευτικών αγροτών, που προειδοποιούν ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθούν την πραγματοποίηση ενός νόθου - εικονικού συνεδρίου στη ΓΕΣΑΣΕ, υπογραμμίζουν πως είναι άλλο πράγμα η απομαζικοποίηση του αγροτικού κινήματος που έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγροτών στη ΓΕΣΑΣΕ και τις Ομοσπονδίες και διαφορετικό η πλαστογράφηση της πραγματικής κατάστασης και των συσχετισμών που στις συγκεκριμένες συνθήκες διαμορφώνονται. Αν επιτρέψουμε την πλαστογράφηση και την πραγματοποίηση εικονικού (νόθου) Συνεδρίου, τονίζουν, ουσιαστικά είναι σαν να συνηγορούμε στο διασυρμό της ΓΕΣΑΣΕ και του αγροτικού κινήματος, σε μια εποχή μάλιστα που χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας στους αγρότες για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης τους, για τη συσπείρωσή τους στις Ομοσπονδίες και στη ΓΕΣΑΣΕ, ώστε να αποκρούσουμε και ανατρέψουμε τις αντιαγροτικές επιλογές και τα καταστροφικά μέτρα που υλοποιούνται.

Ανασύνταξη - ανασυγκρότηση

Εκείνο που χρειάζεται σήμερα, υπογραμμίζει εκ μέρους της "Λαϊκής Ενότητας" ο ΓΓ της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γκικόπουλος,είναι η αναζωογόνηση του πρωτοβάθμιου Αγροτικού Συλλόγου, ώστε να μπορέσει να αγκαλιάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους να οργανώσει την αντίστασή τους στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, μια μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση - ανασύνταξη του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος από τα κάτω με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των αγροτών που πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική. Αντίθετα, επισημαίνει ο Γ. Γκικόπουλος, τυχόν διενέργεια συνεδρίου της ΓΕΣΑΣΕ με την υπάρχουσα σημερινή πραγματικότητα οδηγεί στη θεσμοθέτηση της νοθείας στην πράξη και σε μια ΓΕΣΑΣΕ - σφραγίδα που δε θα εκπροσωπεί κανέναν. Θα οδηγούσε αντικειμενικά σε διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, εντείνοντας την τάση αμφισβήτησης των αγροτών απέναντι στη Συνομοσπονδία και το ρόλο της, θα αποσπούσε τους αγρότες από την ανάγκη αγωνιστικής αντιμετώπισης των δραματικών προβλημάτων και αδιεξόδων της αντιαγροτικής πολιτικής και θα ενίσχυε τις ηττοπαθείς απόψεις για αναποτελεσματικότητα της δράσης και των αγώνων.

Συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας μπροστά στην άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι σύμβουλοι της Λαϊκής Ενότητας, διευκρινίζει ο Γ. Γκικόπουλος, προτείναμε στο ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ να παραταθεί η θητεία του ΔΣ για 2 - 3 μήνες, ώστε το ίδιο το Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία επαναδραστηριοποίησης των Ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων, με επιτόπου επισκέψεις των συμβούλων σ' όλη τη χώρα, αντί να περιορίζεται η όλη δραστηριότητα σε... επισκέψεις στις Βρυξέλλες. Μια τέτοια προσπάθεια για την αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με την αγωνιστική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούν η νέα ΚΑΠ και, τώρα, η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που συμφωνούν στο Μάαστριχτ. Αυτό θα βοηθούσε ώστε η ΓΕΣΑΣΕ να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων αγροτών και στη μαζικοποίηση του αγροτικού κινήματος.

Δυστυχώς, όμως, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και ο σύμβουλος του "ΣΥΝ", ενώ στα λόγια αναγνωρίζουν τα παραπάνω, δε δέχτηκαν την πρόταση για παράταση που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο. Στην πράξη, δηλαδή, αποδέχονται την εκφυλιστική κατάσταση που οδηγεί σε πλήρη διάλυση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και γι' αυτό αναλαμβάνουν και σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες.Η Λαϊκή Ενότητα δεν πρόκειται να δεχτεί καλπονοθευτικά συνέδρια και θα αντιπαλέψει τέτοιες μεθοδεύσεις που έχουν καταδικαστεί από τους ίδιους τους αγρότες σε άλλες εποχές, υπογραμμίζει ο ΓΓ της ΓΕΣΑΣΕ και προειδοποιεί πως όσοι αποδέχονται και μεθοδεύουν εικονικά συνέδρια θα καταδικαστούν αργά ή γρήγορα από τους ίδιους τους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ