Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα ασφάλιστρα

Ερμαια στην κερδοσκοπική ασυδοσία των ασφαλιστικών εταιριών, είναι περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και άλλων οχημάτων. Το ομολόγησε δημόσια χτες και ο καθ'ύλην αρμόδιος υπουργός Εμπορίου - και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, που δηλώνει "εκσυγχρονιστής". Σκιαγραφώντας την εικόνα της απελευθερωμένης αγοράς, στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών - που ξεζουμίζουν στην κυριολεξία τους πελάτες τους με κάθε δυνατό τρόπο με την ανοχή της κυβέρνησης - ο υπουργός παραδέχτηκε ότι: Οι ασφαλιστικές εταιρίες, μπορούν - μετά την πλήρη απελευθέρωση - να αυξήσουν όσο και όποτε θέλουν τα ασφάλιστρα.

Ο "εκσυγχρονιστής" κύριος Σημίτης, δε δίστασε να παραδεχτεί δημόσια την κερδοσκοπική τακτική που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στη χώρα μας, εκμεταλλευόμενες τόσο την παρακμή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όσο και το καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης που ισχύει. Θα περίμενε κανείς, μετά τη διαπίστωση αυτή, να δει την κυβέρνηση να παίρνει κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Αντί αυτού όμως, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, διαμήνυσαν στους γιωταχήδες - διά στόματος Σημίτη - στους μεν εργαζόμενους να... "αυτοπροστατευτούν" στις δε ασφαλιστικές εταιρίες να... "περιμαζευτούν"!

Ποια είναι όμως η υπάρχουσα κατάσταση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, όπως την περιέγραψε ο υπουργός (διότι μέχρι τώρα αποτελούσε απλά κοινό μυστικό); Πρώτον: Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες καθυστερούν αδικαιολόγητα να καταβάλουν τις αποζημιώσεις που υποχρεούνται για την αποκατάσταση των ζημιών των πελατών τους. Δεύτερον: Πολλές εταιρίες παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, εμφανίζουν διάφορες προαιρετικές καλύψεις ως υποχρεωτικές και εξαναγκάζουν τους πελάτες τους σε πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως αυτές των περιπτώσεων κλοπής, πυρός κλπ. Τρίτον: Αρκετές επιχειρήσεις καθυστερούν να εκπληρώσουν τις απαραίτητες από τη νομοθεσία υποχρεώσεις τους, για την κατοχύρωση της νόμιμης λειτουργίας τους. Τελευταίο και σημαντικότερο: Οι εταιρίες μπορούν να αυξάνουν όποτε και όσο επιθυμούν τις τιμές των ασφαλίστρων τους, αφού η ασφαλιστική αγορά διέπεται από "ελεύθερο" καθεστώς.

Ας μην πλανάται όμως, όποιος περιμένει την επιβολή αυστηρών - και ανάλογων των παραβάσεων - κυρώσεων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου προς τις ασφαλιστικές εταιρίες. Διότι ο υπουργός το διευκρίνισε: "Είπαμε στις εταιρίες να περιμαζευτούν", δήλωσε και αρκέστηκε για "τα μάτια του κόσμου" να υποσχεθεί την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ανάκληση κάποιων αδειών ασφαλιστικών εταιριών... αν χρειαστεί.

Μέχρι εκεί φτάνει η "ευαισθησία" που μπορούν να επιδείξουν οι εκάστοτε κυβερνητικοί ιθύνοντες, απέναντι στην απροκάλυπτη παραπλάνηση και αφαίμαξη που υφίστανται οι καταναλωτές από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Και όχι μόνο αυτό. Η ίδια η πολιτική καρατόμησης του συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που εφαρμόζουν με επιμέλεια οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, διοχετεύει την ανασφάλεια του Ελληνα πολίτη για το μέλλον του, ακριβώς στην "αγκαλιά" της ιδιωτικής ασφάλισης. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση δε διστάζει να σφαγιάζει από τον πρώτο κιόλας μήνα του 1995, τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα που είχαν σχεδιαστεί να δοθούν με τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει πεδίο δόξης λαμπρό για τα κέρδη και τα υπερκέρδη των μεγάλων κυρίως ασφαλιστικών εταιριών.

Μια τακτική που αποκαλύπτει την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - και όσων δηλώνουν "εκσυγχρονιστές" - στις επιταγές του Μάαστριχτ και των μεγάλων συμφερόντων. Ταυτόχρονα όμως σηματοδοτεί την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων και όλων όσοι θίγονται, για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ