Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ
Καταδικασμένες πριν αρχίσουν

Ξεκίνησαν χτες, υπό το βάρος των απειλών του Ρ. Ντενκτάς, οι απευθείας συνομιλίες των δύο ηγετών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Με δυσοίωνες προοπτικές, λόγω της προκλητικής αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, άρχισαν χτες στο Μοντρέ της Ελβετίας οι συνομιλίες μεταξύ του Γλ. Κληρίδη και του Ρ. Ντενκτάς,με στόχο την προώθηση λύσης στο Κυπριακό. Διάχυτη είναι σε διπλωμάτες και διεθνείς αναλυτές η εκτίμηση ότι οι προοπτικές για επίλυση του προβλήματος είναι ελάχιστες. Οι συνομιλίες του Μοντρέ αναμένεται να διαρκέσουν πέντε μέρες, χωρίς κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καραδοκεί για να παρέμβει την κατάλληλη στιγμή.

Ο Ρ. Ντενκτάς, κατά την άφιξή του στην Ελβετία, κάλεσε τον σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, που θα εποπτεύει τις συνομιλίες, να δεχτεί να μπουν οι συνομιλίες σε νέα γραμμή με βάση την ισότητα. "Η προσπάθεια, είπε ο Ντενκτάς, να συσταθεί μια ομοσπονδία απέτυχε, γιατί κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να τεθεί σε εφαρμογή μόνο μεταξύ ίσων. Αυτή η ισότητα καταστράφηκε από τον κόσμο που αντιμετωπίζει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ως κυβέρνηση όλων των Κυπρίων... αυτό πρέπει να διορθωθεί, αν προσδοκούμε μια λύση. Πρέπει να βρεθεί νέα πορεία - στη βάση της απόλυτης πολιτικής ισότητας - πολιτικής ισότητας". Αυτό σημαίνει, για τον Ντενκτάς, εκ περιτροπής προεδρία, πραγματική συγκυβέρνηση με τους Ελληνοκύπριους και ίσα κυριαρχικά δικαιώματα.

Επίσης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελβετία το αίτημα για το "πάγωμα" των ενταξιακών συνομιλιών της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Μάλιστα, απείλησε ότι θα διακόψει οριστικά τις συνομιλίες, αν αρχίσουν οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης,πριν την αναχώρησή του για την Ελβετία σε δηλώσεις του απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε αναφορικά με τους χειρισμούς της ελληνικής κυπριακής πλευράς στο Μοντρέ. Είπε, ωστόσο, ότι μεταβαίνει στο Μοντρέ έχοντας την ομόφωνη θέση των κομμάτων σε τρία σημεία: Πρώτον ότι θα έπρεπε να πάει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες. Δεύτερον ότι θα υποβάλει τις παρατηρήσεις της πάνω στο δεύτερο έγγραφο του Κόρντοβεζ. Και τρίτον ότι η ελληνική πλευρά μεταβαίνει με πολλή θέληση για να συνομιλήσει επί των βασικών πηγών του Κυπριακού.

Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν στο Μοντρέ και οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι αναχώρησαν χτες. Για το Μοντρέ αναχώρησαν επίσης σήμερα με το ίδιο αεροπλάνο ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυρ. Ροδουσάκης και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γ. Φεϊσέλ.

Σε δηλώσεις του προτού αναχωρήσει, ο Γ. Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα θεωρήσουν επιτυχία εάν στο Μοντρέ ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συμφωνήσουν πάνω σε μια κοινή θέση για να προχωρήσει η διαδικασία που έχει αρχίσει από το Τράουτμπεκ. Εναπόκειται, είπε, στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν.

Εμείς, συνέχισε, αναμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις τους επί του δεύτερου εγγράφου του Ντιέγκο Κόρντοβεζ και να δείξουν τη δέσμευσή τους για να υπάρξει κοινή θέση για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν σχετικά τόσο με τις διαδικαστικές πτυχές όσο και με το πρόγραμμα εργασίας, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης την οποία επιδιώκουμε. Σε ερώτηση εάν έχει προγραμματιστεί τρίτος γύρος απευθείας συνομιλιών, ο Γ. Φεϊσέλ απάντησε ότι προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί τίποτε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ