Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία

Κάθε ώρα μια οικογένεια πέφτει κάτω από το όριο της φτώχειας...

Κάθε ώρα και μια αυστριακή οικογένεια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, πέφτει κάτω του επίσημου ορίου της φτώχειας... Πιο δραματικά λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να περιγράψει κανείς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες, που προκαλεί η εφαρμογή των μέτρων σκληρής λιτότητας, τα οποία έχουν επιβληθεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ταυτόχρονα, η αντιπρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Ιρμαγκάρντ Σμιντλάιμερ, στα μέσα του περασμένου Οχτώβρη, μεταξύ άλλων, δήλωνε σχετικά: "Η φτώχεια στην Αυστρία έχει προσλάβει συγκλονιστικές διαστάσεις. Και η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσαν να φανταστούν οι Αυστριακοί εργαζόμενοι, όταν ο βρετανικός θατσερισμός στην Αγγλία άρχιζε να συντρίβει τις κοινωνικές ασφαλίσεις...".

Ετσι, είναι πλέον ολοφάνερο ότι στην Αυστρία, όπου κατά τη διάρκεια των μεταπολεμικών δεκαετιών είχε σημειωθεί ένα αρκετά αξιόλογο βιοτικό επίπεδο, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων αρχίζουν και χειροτερεύουν ραγδαία... Σήμερα κάθε πέμπτο παιδί ζει σε οικογένειες που έχουν τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Συνολικά, 320.000 παιδιά στη χώρα πλήττονται από τη φτώχεια...

Η κυβέρνηση Συνασπισμού της Αυστρίας, η οποία αποτελείται από το Σοσιαλιστικό και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει ήδη εφαρμόσει μια σειρά από σκληρά μέτρα λιτότητας. Η οικονομία, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ποτέ στη Δημοκρατία των Αλπεων δεν είχαν κλείσει τόσες πολλές επιχειρήσεις όσες κατά τη διάρκεια του 1995. Αλλά και το 1996 αναμένεται να σημειωθεί ένα νέο ρεκόρ. Κατά συνέπεια λοιπόν, όπως αναφέρουν σχετικές δημοσκοπήσεις, κάθε τρίτος Αυστριακός εργαζόμενος διακατέχεται από μόνιμο φόβο μήπως χάσει τη θέση εργασίας του.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, η οποία στην Αυστρία έχει προσλάβει μαζικές διαστάσεις, φτάνοντας στο 8% περίπου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Οι συνεχιζόμενες δραστικές κοινωνικές περικοπές πλήττουν, πρώτα και κύρια, εκείνους τους κατοίκους της χώρας, οι οποίοι άμεσα εξαρτώνται από τα διάφορα Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ έντονες ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με τη συνέχιση των επιχορηγήσεων στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο μεταξύ, σταθερή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τα κριτήρια σύγκλισης, τα οποία έχει επιβάλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και να εντάξει την Αυστρία στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση. Αυτή τη στιγμή, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ισοδυναμεί με το 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ είναι γνωστό ότι το σχετικό κριτήριο σύγκλισης ορίζει το 3%, προκειμένου να εισαχθεί η χώρα στο ΕΥΡΩ. Αλλά και τα κρατικά χρέη είναι πολύ υψηλά και αντιστοιχούν στο 68% του ΑΕΠ, ενώ το σχετικό κριτήριο προβλέπει το 60%. Το μόνο ικανοποιητικό στοιχείο για τους εγκεφάλους των Βρυξελλών είναι ότι, ο πληθωρισμός στην Αυστρία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας σήμερα στο 2% περίπου.

Οπως βέβαια, είναι φυσικό, έλλειμμα και κρατικά χρέη θα πέσουν στους ώμους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αυστριακών εργαζομένων, καθώς και των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Οικονομικά, όμως, προβλήματα αντιμετωπίζουν εδώ και πολύ καιρό και οι φοιτητές της χώρας. Γι' αυτό, στη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου είχαν ξεσπάσει μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση των οικονομικών διευκολύνσεων, που τους είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν από το κράτος. Και οι διαμαρτυρίες αυτές, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, πρόκειται να συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα...

Ν.Η.-Η.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ