Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
29ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ολοκληρώνεται, σήμερα, το 29ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας με την ψήφιση των τελικών αποφάσεων που θα αποτελέσουν τα εφαλτήρια δράσης του για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από αύριο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας θα έχει στα ηνία του νέο Πολιτικό Γραφείο, μέχρι σήμερα αποτελούμενο από 22 άτομα, νέα Εθνική Επιτροπή, μέχρι σήμερα 138 άτομα αλλά και νέα Οικονομική Επιτροπή, μέχρι σήμερα 5 άτομα.

Στην αίθουσα "Αρκ ντε Ντεφάνς", στην οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά Συνέδριο του ΚΚΓ, συγκεντρώθηκαν από την Τετάρτη το πρωί 1.170 αντιπρόσωποι από όλες τις γωνιές της Γαλλίας, ενώ οι επίσημοι προσκεκλημένοι τόσο από άλλα γαλλικά κόμματα, όσο και από ξένα κομμουνιστικά και προοδευτικά κόμματα ξεπέρασαν τους 600.

Η πενθήμερη συνεδριακή διαδικασία, που λήγει σήμερα, αποτελεί το απαύγασμα ενός διαλόγου που ξεκίνησε στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας εδώ και έξι μήνες. Ηδη από τον Ιούνη, σε όλες τις Οργανώσεις και Επιτροπές του Κόμματος είχε κατατεθεί προς συζήτηση ένα κείμενο προτάσεων, που ουσιαστικά συμπυκνωνόταν σε 3 βασικά ερωτήματα:

- Με ποιο τρόπο ένα Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικό στην προσπάθειά του να αλλάξει την κοινωνία;

- Πώς η διαρκώς αυξανόμενη συμπάθεια του γαλλικού λαού προς το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να μεταφραστεί σε σαφή πρόθεση ψήφου και μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό ποσοστό;

- Πώς το Κομμουνιστικό Κόμμα απαντά και θα συνεχίσει να απαντά στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των καιρών;

Και τα τρία ερωτήματα κατέληγαν στο θεμελιακό ερώτημα, το οποίο καλούνται οι 1.170 σύνεδροι να απαντήσουν: ποια μορφή θα πάρει η μεταλλαγή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, που έχει, ήδη, αρχίσει να λαμβάνει χώρα.

Τα μέλη του ΚΚΓ συζήτησαν εκτενώς τόσο επάνω στις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η πλειοψηφία της Εθνικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου, όσο και στις διαφωνίες που εξέφρασε μια μειοψηφία των ανώτερων οργάνων του Κόμματος. Ο διάλογος αυτός πήρε ποικίλες μορφές και εκτυλίχτηκε τόσο μέσα στις Οργανώσεις Βάσης όλης της γαλλικής επικράτειας και στα κατά τόπους συμβούλια, όσο και σε ανοιχτές εκδηλώσεις, στις οποίες πήραν μέρος και πολλές προσωπικότητες εκτός των γραμμών του Κόμματος. Μεγάλο μέρος του διαλόγου καλύφθηκε από τις σελίδες της "Ουμανιτέ", της εφημερίδας του ΚΚΓ. Στα τέλη Οκτώβρη, οι απόψεις, που κατατέθηκαν από τις διάφορες οργανώσεις, συγκεντρώθηκαν σε ένα ενιαίο κείμενο από την 50μελή Επιτροπή Διαλόγου και επανήλθαν προς συζήτηση στις Οργανώσεις, στις συνελεύσεις των εργατικών ομοσπονδιών και στα τοπικά συμβούλια. Μέσα σε αυτό το κείμενο τίθενται μία σειρά ζητήματα από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά της Ενωμένης Ευρώπης, της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης, της υπέρβασης του καπιταλισμού, των κοινοβουλευτικών εκλογών του 1998, αλλά ακόμη και ζητήματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά του κομμουνισμού. Οπως χαρακτηριστικά έγραφε η "Ουμανιτέ" την ημέρα της έναρξης του Συνεδρίου, σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, το 90% των αντιπροσώπων που επρόκειτο να παρακολουθήσουν το 29ο Συνέδριο τάχθηκαν υπέρ του εισηγητικού κειμένου, αλλά υπήρξαν και ολόκληρες τοπικές οργανώσεις που το απέρριψαν, όπως αυτή του Πα ντε Καλέ που τάχθηκε κατά των εισηγητικών προτάσεων με ποσοστό 81%. Επίσης, ένα 5,3% των συνέδρων απέρριψε το εισηγητικό κείμενο και 4,2% απείχε.

Το κείμενο αυτό αποτέλεσε και την κεντρική εισήγηση για το διάλογο που έγινε στο Συνέδριο. Διάλογο που διηύθυνε 7μελές προεδρείο, που εκλέχθηκε από τους συνέδρους κατά το "άνοιγμα" της διαδικασίας. Εκτός από το 7μελές προεδρείο, όλοι οι υπόλοιποι σύνεδροι, όπως και τα απερχόμενα μέλη της Εθνικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου, είχαν δικαίωμα λόγου και υποβολής ερωτήσεων με βάση μια διαδικασία, που επίσης ψηφίστηκε κατά την ένερξη του Συνεδρίου.

Σήμερα το βράδυ το 29ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας κλείνει τις εργασίες του και φιλοδοξεί, μέσα από τις αποφάσεις του, αλλά και από την ίδια τη διαδικασία που ακολούθησε και παρουσιάζει αρκετές καινοτομίες σε σχέση με τα προηγούμενα συνέδρια, να "απαντήσει - όπως γράφει η "Ουμανιτέ" - στις προσδοκίες των πολιτών και του γαλλικού λαού".

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ