Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε χρόνια από τις Συμφωνίες του Μπελοβέζσκ

H διαδικασία διάλυσης της ΕΣΣΔ

Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός! Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΣΔ και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μοιράζει προσκλήσεις σε πολιτικούς να λάβουν μέρος στη στρογγυλή τράπεζα "Πέντε χρόνια μετά το Μπελοβέζσκ. Κι έπειτα;". Οπως λένε, ζήσαμε και ως τη θλιβερή επέτειο.

Μέχρι τις 7 Δεκέμβρη ήμασταν πολίτες της μεγάλης δύναμης, της ΕΣΣΔ, ενώ ύστερα από 24 ώρες βρεθήκαμε, χωρίς, μάλιστα, να το υποψιαζόμαστε σ' ένα τερατώδες υλοτόμιο και από κείνη τη μέρα η δυστυχισμένη, ταπεινωμένη χώρα, αιμορραγώντας, κατρακύλησε προς την καταστροφή της...

Σκέφτηκαν άραγε αυτό το πράγμα οι τρεις "βίσονες" - ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσιούκ και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της Λευκορωσίας Στανισλάβ Σουσκέβιτς - όταν στο σκοτάδι της νύχτας, σαν κλέφτες, υπέγραφαν τη θανατική καταδίκη της ενιαίας χώρας; Και μάλιστα πίσω από την πλάτη του πολυεθνικού σοβιετικού λαού, ο οποίος στο δημοψήφισμα στις 17 Μάρτη 1991 με το 76% των ψήφων εκφράστηκε υπέρ της διατήρησης της Σοβιετικής Ενωσης. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στη Βίσκουλι, έδρα της λευκορωσικής ηγεσίας. Συνέβη αυτό που από καιρό ονειρεύονταν οι ιμπεριαλιστές, ο Χίτλερ, όταν ξεκίνησε το "Ντρανγκ ναχ Οστεν" και μετά απ' αυτόν, ο Αλεν Ντάλας, ο οποίος είχε επεξεργαστεί, μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το δόγμα του για την καταστροφή της ΕΣΣΔ από τα μέσα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ