Οι αβάσταχτοι φόροι, και όχι τα ένσημα των οικοδόμων, επιβαρύνουν την οικοδομή
Το πρόσχημα της κυβέρνησης για το "πετσόκομμα" των ενσήμων των οικοδόμων και για το πλήγμα που καταφέρνει στο ΙΚΑ, με το άρθρο 26, είναι η ενίσχυση των νέων αγροτών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν το κόστος οικοδομής, μόλις 7,5%.
Συγκεκριμένα, η τιμή αγοράς για μια μέτρια κατοικία 100τμ ανέρχεται στα 20 εκατ. δραχμές. Απ' αυτά, μόνο 1,5 εκατ. δραχμές είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή θα καταβάλλονται 700 χιλ. δρχ. λιγότερα. Ενσημα και ημερομίσθια συμμετέχουν στο συνολικό κόστος κατά 19%.Ουσιαστικά, εκείνο που αυξάνει υπέρογκα το κόστος είναι τα περισσότερα από 27 είδη φόρων που επιβαρύνουν την κατοικία. Και κυρίως η ασυδοσία των επιχειρήσεων εξόρυξης δομικών υλικών που εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές τους και τα υπερκέρδη των εμποροσπιτάδων.
Η "κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης ασκείται σε βάρος του ΙΚΑ, ενώ την ίδια ώρα προσφέρονται απλόχερα στους μεγαλοκατασκευαστές από τον κρατικό προϋπολογισμό 34 δισ. δραχμές (αντιστοιχούν σε 2.000 σπίτια), για να αναγείρουν κατοικίες... ποιοτικές!
Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να εφαρμόσει στεγαστική πολιτική προς όφελος και των αγροτών, αλλά και των εργαζομένων, προτάσεις υπάρχουν. Προτάσεις που αποτελούν πάγιες θέσεις και αιτήματα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Οπως να δοθούν κονδύλια για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, ισοδύναμα με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Να καταργηθούν οι πολλαπλοί φόροι και να καθιερωθεί ενιαίος φόρος με τον κατώτερο φορολογικό συντελεστή. Να ελεγχθεί όλο το κύκλωμα διαμόρφωσης των τιμών.