ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση) .-
Η στήριξη του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος και η κατάργηση του Διεθνούς Διαγωνιστικού ή η μεταφορά του σε άλλη χρονική περίοδο, ήταν οι κυρίαρχες απόψεις σε χτεσινή συζήτηση που οργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), με θέμα τον κανονισμό λειτουργίας του Φεστιβάλ, από αφορμή την πρόταση της "Επιτροπής Αγγελόπουλου" (ομάδα εργασίας του ΥΠΠΟ). Ο νομικός σύμβουλος της ΕΕΣ, Μπάμπης Καλλιπολίτης, χαρακτήρισε ως κύριο μέρος του φεστιβάλ το Ελληνικό Τμήμα, "που σήμερα παιδεύεται" και υπογράμμισε: "Πρέπει να πάψει κάθε σκέψη ή πρόθεση για κατάργηση του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος ή η απονομή των βραβείων αργότερα και εκτός Φεστιβάλ".Ο Β. Κεχαγιάς, κριτικός και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, επισήμανε: "Το Διεθνές Διαγωνιστικό δεν έχει την αποδοχή του κοινού και τυχόν κατάργηση του Ελληνικού Διαγωνιστικού θα συμπαρασύρει σε κατάργηση και το Διεθνές, παρά όσα διαφορετικά προσδοκά ο διευθυντής του Φεστιβάλ".
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΗ, Σπύρος Πλασκοβίτης, πιστεύει ότι "το Φεστιβάλ είναι θεσμός της πολιτείας, η οποία πρέπει να το επιχορηγεί και να στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο".Αμεση προτεραιότητα θεωρεί τη δημιουργία Βαλκανικού Φεστιβάλ αντί του Διεθνούς και όσον αφορά στις υπερεξουσίες του διευθυντή επικαλέστηκε την τραγική εμπειρία από τους διευθυντές στις κρατικές σκηνές, "που θα πρέπει να αποφευχθεί".
Στη συζήτηση επισημάνθηκε από πολλούς πως τα διοικητικά όργανα του Φεστιβάλ "αλώνονται από την πολιτεία, αφού οι περισσότεροι εκπρόσωποι ορίζονται από το ΥΠΠΟ". Χαρακτηριστικά ο Β. Κεχαγιάς είπε πως το Φεστιβάλ "κατατροπώνεται από το ΥΠΠΟ", το οποίο "στηρίζεται στην οικονομική ολιγαρχία".
Τέλος, κάποιοι τόνισαν ότι η μετατροπή του Φεστιβάλ, με νομοσχέδιο, από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ κρύβει κινδύνους.
Την πίστη του ότι πρέπει να παραμείνει το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα και να προβάλλονται όλες οι ελληνικές ταινίες, εξέφρασε ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στα πλαίσια του αφιερώματος στις ταινίες του. Οπως είπε, "το Ελληνικό Διαγωνιστικό έχει γίνει ένας θεσμός, που λειτουργεί μέσα στα κύτταρά μας. Τριάντα επτά χρόνια δεν είναι λίγα. Είμαι παρών εδώ από το '60. Θυμάμαι σαν τώρα το "Ολύμπιον"".
Για το εάν οι νέοι δημιουργοί μπορούν με τις ταινίες τους να προσεγγίσουν τον μέσο θεατή, ο Γρ. Γρηγορίου απάντησε: "Και ναι και όχι. Δεν μπορούμε να τους κλείσουμε όλους σε ένα κουτί. Η φετινή παραγωγή, πάλι, είναι ενδιαφέρουσα. Μάλιστα μια από τις ταινίες αυτές είχε και "ζεστό" χειροκρότημα στο τέλος. Ο κινηματογράφος μας παλεύει και θα παλεύει σε όλη του τη ζωή".Και για το μέλλον του τονίζει: "Εγώ είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου". Εξάλλου, πιστεύει, όσο κι αν "ακούγεται βαρύγδουπο, ότι ο νέος ελληνικός πολιτισμός είναι δημιούργημα του ελληνικού κινηματογράφου".
Για το ρόλο της πολιτείας απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο σημείωσε: "Να πάψει να του ζητάει τόσα πολλά. Να παίρνει λιγότερα. Εχει κάνει ήδη αρκετά για τον κινηματογράφο, αλλά αυτό το συνεχές πατρονάρισμα δημιουργεί και τεμπέληδες".
Με τα προβλήματα παραγωγής και διανομής ταινιών στις βαλκανικές χώρες, ασχολήθηκε το συνέδριο που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Βαλκανικού Κινηματογράφου,στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί και κριτικοί, τόνισαν την ανάγκη χαρτογράφησης των προβλημάτων στο βαλκανικό χώρο και διατήρησης των εθνικών ιδιαιτεροτήτων. Μεταξύ άλλων πρότειναν να υπάρξει: Ενίσχυση της παραγωγής και στήριξη των θεσμών και της τεχνικής υποδομής από κρατικούς φορείς. Συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Συντονισμός της νομοθεσίας των βαλκανικών χωρών. Θέσπιση κινήτρων, αλλά και άσκηση πιέσεων σε κρατικό επίπεδο για συμπαραγωγές και ανάπτυξη προγράμματος για την ενίσχυση αιθουσών που να προβάλλουν ευρωπαϊκές μαζί με βαλκανικές ταινίες. Δημιουργία δικτύου περιφερειακών αιθουσών.