Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά στο υπουργείο Εμπορίου η Επιτροπή για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων. Επομένως, η όποια ανακοστολόγηση θα γίνει "εν καιρώ", παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για άμεση ανακοστολόγηση.Στο μεταξύ χτες η Ομοσπονδία εργαζομένων στο φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) δημοσιοποίησε στοιχεία απ' την απάντηση που της έστειλε τον περασμένο Αύγουστο το υπουργείο Εμπορίου, σε απάντηση της διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας για τις αυξήσεις σε 737 "νέα φάρμακα". Απ' την απάντηση του υπουργείου φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει παραδοθεί στον "αυτόματο πιλότο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Τα 737 φάρμακα, αναφέρει το υπουργείο Εμπορίου, έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας απ' τον ΕΟΦ ως νέα φάρμακα.Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι υποχρεωμένο με βάση την οδηγία 89/105/ΕΟΚ και την ΑΔ 14/89, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να καθορίζει εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης τιμές σε όλα τα φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας. Διαφορετικά οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν το δικαίωμα να τα διαθέσουν στην αγορά στην τιμή που ζητούν με τις σχετικές αιτήσεις τους, η τιμή δε αυτή είναι πάντα μεγαλύτερη από αυτήν που εγκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης".
Σε άλλο σημείο της απάντησης αναγνωρίζεται ότι υπάρχει πρόβλημα "διαφάνειας και αντικειμενικότητας κατά την κοστολόγηση στην Ελλάδα φαρμάκων" και έτσι το υπουργείο τυποποίησε ορισμένα στοιχεία κόστους τα οποία εφάρμοσε το καλοκαίρι. Το υπουργείο δέχεται εκ προοιμίου την πιθανή επιχειρηματολογία των φαρμακοβιομηχάνων για τα "νέα φάρμακα" - αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την ασπιρίνη - ότι πρόκειται για διαφορετικό προϊόν και ότι για το συνδυασμό των δραστικών ουσιών έχουν γίνει έρευνες ετών και έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά και επομένως η τιμή τους δεν μπορεί να συσχετίζεται με την ισχύουσα της κυκλοφορούσης μορφής (!)
Τέλος, για τα εισαγόμενα φάρμακα το υπουργείο δηλώνει αντικειμενική αδυναμία για ανάλυση των στοιχείων του κόστους και γι' αυτό περιορίζεται στη λύση της φθηνότερης τιμής στις ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, καταλήγει η απάντηση, το υπουργείο ήταν και υποχρεωμένο και ενήργησε σύννομα για τις τιμές των 737 "νέων φαρμάκων".
Η ΟΕΦΣΕΕ κάνει μια σειρά προτάσεις για την ουσιαστική παρέμβαση στο φάρμακο και τονίζει ότι το "κλείσιμο της ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ δείχνει ξεκάθαρα το "ενδιαφέρον" της κυβέρνησης για την εγχώρια βιομηχανία και την κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελλάδα".