Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
"Μονόδρομος οι ιδιωτικοποιήσεις" λένε ΗΠΑ και ΠΤ

Η δημιουργία θετικών συνθηκών για την αύξηση των επενδύσεων στην περιοχή, μέσω της πλήρους εφαρμογής της "ειρηνευτικής διαδικασίας" φαίνεται ότι είναι το κυρίαρχο θέμα της Οικονομικής Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η τάχιστη αύξηση των επενδύσεων είναι ο μόνος τρόπος να τονωθεί κάπως η οικονομία των χωρών της Μέσης Ανατολής. Αυτό υποστήριξε, χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους συμμετέχοντες, ο γραμματέας εμπορίου των ΗΠΑ, Μίκι Κάντορ. Οι τρόποι βελτίωσης των θετικών, προς τις ξένες επενδύσεις, συνθηκών, σύμφωνα με τον Κάντορ, είναι η παράκαμψη της κρατικής γραφειοκρατίας, η μείωση των δασμών και ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών επιχειρήσεων. Ο Καντόρ, κλείνοντας την ομιλία του, επανήλθε στα λόγια που χρησιμοποίησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, κατά την έναρξη της Διάσκεψης, και υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής δεν καθίσταται δυνατή, αν δεν εφαρμοστεί και προωθηθεί η αραβο - ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

Με ανάλογες παραινέσεις διάνθισε την ομιλία του και ο Κεμάλ Ντερβίς, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο οποίος τόνισε την ανάγκη επικράτησης "μιας νέας οικονομικής αντίληψης για την όλη περιοχή" και επανέλαβε ότι οι οικονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και μέσα από την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Αντεγκλήσεις και σχετική ένταση προκάλεσε η πρόταση του επικεφαλής της 90μελούς ισραηλινής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, Νταν Πρόπερ, για δημιουργία ενός "οικονομικού μπλοκ" ανάλογου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής. Εντονη ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων των αραβικών χωρών, οι οποίοι τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο μέσα από τη σύναψη συνολικής ισραηλινο - αραβικής ειρήνης.

Η Οικονομική Διάσκεψη του Καϊρου, στην οποία παίρνουν μέρος αντιπροσωπείες από 78 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της, σήμερα το απόγευμα, με τη σύνταξη ενός κοινού ανακοινωθέντος, του οποίου μεγάλο μέρος θα είναι αφιερωμένο στη διατύπωση φραστικών παραινέσεων προς την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στις αραβικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ