Επιβεβαιώθηκαν κατά τη διήμερη συνεδρίαση, χτες και προχτές, της ομάδας των αντιπροσώπων για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, οι προθέσεις των ιθυνουσών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλουν τις απόψεις τους για τη θεσμική κατοχύρωση των πολλών ταχυτήτων, του "σκληρού πυρήνα", που θα αποφασίζει και των "δορυφόρων" που θα εκτελούν.
Ανάμεσα στις προωθούμενες θεσμικές μεταρρυθμίσεις συγκαταλέγονται η μείωση του αριθμού των Επιτρόπων, που θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μικρότερες χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα) να μην εκπροσωπούνται στην Κομισιόν, και η δυνατότητα λήψης των αποφάσεων στο Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει κατάργηση του "βέτο". Οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία, προωθούν την αλλαγή στάθμισης των ψήφων κάθε κράτους - μέλους στο Συμβούλιο, έτσι ώστε οι χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό να έχουν περισσότερες ψήφους.
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στη Διακυβερνητική, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Κρανιδιώτης δήλωσε ότι οι χώρες που προωθούν τις προτάσεις αυτές "στοχεύουν νααποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη και εξουσία σε βάρος των μικρότερων". Ο Γ. Κρανιδιώτης επανέλαβε τις θέσεις περί διατήρησης της αντιστοιχίας: Κάθε κράτος - ένας επίτροπος, καθώς και της διατήρησης της ισοδυναμίας των ψήφων όλων των κρατών - μελών, ανεξαρτήτως του μεγέθους. Τόνισε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την κατάργηση του βέτο για αρκετά θέματα κοινοτικού ενδιαφέροντος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που προαναφέραμε προωθούνται από το γερμανογαλλικό "άξονα" και υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.