Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγάλο αιματοκύλισμα

"

Θέλησαν να ξεφύγουν από όλους τους φόβους τους,

ένας βουτώντας στο κενό, άλλος χτυπώντας το κεφάλι του στον τοίχο

όλοι, με το βλέμμα καρφωμένο στο θάνατο..."

* * *

Αυτά έγραφε μέσα στη φυλακή του ο Βίκτορ Χάρα, Χιλιανός ποιητής, που εκτελέστηκε, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του. Η δικτατορία της Χιλής έχει μείνει ως μία από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Αν ο Αουγκούστο Πινοσέτ εδραίωσε την κυριαρχία του, εκτός από τις ισχυρές πλάτες που διέθετε, το όφειλε, σε μεγάλο βαθμό, στην απίστευτα σκληρή τακτική τρομοκρατίας που ακολούθησε.

Μέσα σε λίγες ώρες, η Χιλή μετατράπηκε σε ένα ατελείωτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια της "θητείας" Πινοσέτ, 50.000 άτομα βρήκαν φρικτό θάνατο, 250.000 άνθρωποι βασανίστηκαν με τους χειρότερους τρόπους, 2.500 άτομα "εξαφανίστηκαν", (από τους οποίους οι 1.600 παραμένουν εξαφανισμένοι), 1.000.000 εξορίστηκαν. Η κτηνωδία της χιλιανής χούντας προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενώ ανάγκασε ακόμα και τους στενότερους συμμάχους του δικτάτορα να εκφράζονται με "συγκρατημένη συμπάθεια". Με τις ακατάπαυστες συλλήψεις και το άμεσο ευρύ αιματοκύλισμα, ο Πινοσέτ κατάφερε να καταδικάσει στην αδράνεια και στο μούδιασμα τις προοδευτικές αντιδικτατορικές δυνάμεις για αρκετά χρόνια.

Η μυστική αστυνομία DINA έγινε γνωστή για το λουτρό αίματος που προκάλεσε στον χιλιανό λαό και ο Πινοσέτ αναγκάστηκε το 1978 να προχωρήσει στη διάλυσή της και την αντικατάστασή της με τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών. Η DINA, άλλωστε, ήταν η αιτία της επιφανειακής ψυχρότητας στις σχέσεις Πινοσέτ και Ουάσιγκτον, όταν στις 21 Σεπτέμβρη 1976, πράκτορές της δολοφόνησαν στην Ουάσιγκτον τον Ορλάντο Λετελιέ, στενό συνεργάτη του Αλιέντε και το ζήτημα δεν έγινε δυνατό να "καλυφθεί". Πολλοί, τότε, μίλησαν για το "Γουότεργκέιτ" του καθεστώτος Πινοσέτ.

"Εστειλα στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους... έγραφε στην κασέτα της εξομολόγησής του ο Χουάν Ρενέ Μουνιός Αλαρκόν, (που μερικές ημέρες μετά σκοτώθηκε με 20 μαχαιριές σε καυγά!) εκπαιδεύτηκα στην ανάκριση και στην κατασκοπία στο λεγόμενο "Στρατόπεδο Αξιοπρέπειας" από ναζί με χιλιανή υπηκοότητα".

Ο Αουγκούστο Πινοσέτ φαίνεται ότι ήξερε καλά τα όριά του και τον τρόπο επιβολής του. Αλλωστε, ο ίδιος ομολογούσε: "η δημοκρατική θέληση και ο κομμουνισμός δεν ξεριζώνονται"! Οι βασανιστές και πολλοί αρχιπραξικοπηματίες παραμένουν ελεύθεροι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ