Οι χαμηλές τιμές στο βαμβάκι και η καταστροφή της παραγωγής από την κακοκαιρία φέρνουν σε αδιέξοδο χιλιάδες παραγωγούς
Νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους θα υποστούν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας και η κατάσταση που προδιαγράφεται μπροστά τους, χωρίς υπερβολές, είναι απελπιστική.
Οπως δείχνουν τα πράγματα, η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη μέχρι τώρα, για το βαμβάκι, αφού εκτός από τις εξοντωτικές τιμές που επέβαλαν οι Βρυξέλλες με τη συμφωνία της κυβέρνησης, το κακό ήρθε να συμπληρώσει η μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε στην παραγωγή η κακοκαιρία των τελευταίων μηνών. Οπως εκτιμούν αγρότες και συνεταιριστές της Θεσσαλίας, η απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, από την καταστραφείσα παραγωγή και την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος, συν τις χαμηλές τιμές, θα φτάσει το 50% και σε κάποιες περιοχές όπως η Καρδίτσα θα ξεπεράσει και το 60%!
Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, που βλέπουν να οδηγούνται σε οικονομική χρεοκοπία και μοιραία σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας και ξεκλήρισμα. Επιπρόσθετο πλήγμα θα δεχτούν και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, που τα έσοδά τους προέρχονται από την εκκόκκιση και εμπορία του βαμβακιού και οι οποίες πέρσι "φεσώθηκαν" με αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές από την πολιτική της κυβέρνησης. Οι αρνητικές επιπτώσεις, όμως, δε σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι το βαμβάκι είναι ο κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας των θεσσαλικών νομών. Ολα αυτά αναμένεται να δημιουργήσουν κοινωνική έκρηξη, στους θεσσαλικούς νομούς, μέσα στο επόμενο διάστημα.
Από την άλλη, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια ολέθρια πολιτική σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας. Αγνοεί τα αιτήματα και την "κραυγή αγωνίας" των βαμβακοπαραγωγών και συνεχίζει να υλοποιεί τις καταστροφικές αποφάσεις των Βρυξελλών. Ετσι, μπρος στην κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας το μόνο που έκαναν μετά τις εκλογές ήταν να συνεχίσουν την πολιτική εμπαιγμού των αγροτών και... να επανεκτιμήσουν την ηρτημένη παραγωγή στο βαμβάκι, μειώνοντάς την κατά 100.000 τόνους (από 1.220.000 στους 1.120.000 τόνους). Κι αυτό, για να αφήσουν σκόπιμα να αιωρείται πως θα μειωθεί η συνυπευθυνότητα και πως θα αυξηθεί η προκαταβολή, που φέτος είναι 60 δραχμές μικρότερη από πέρσι και κυμαίνεται από 183 έως 195 δραχμές το κιλό. Στα πλαίσια αυτά, όσον αφορά τη Θεσσαλία, ο Οργανισμός Βάμβακος έδωσε νέα νούμερα για τη μέση στρεμματική απόδοση, που για τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς είναι: Λάρισας 274 κιλά το στρέμμα από 305 κιλά που ήταν η αρχική εκτίμηση, Μαγνησίας 270 από 295, Καρδίτσα 226 από 282 και Τρίκαλα 261 από 280. Νούμερα, που αμφισβητούν οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, λέγοντας ότι η παραγωγή που βγάζουν είναι κατά πολύ μικρότερη και πώς οι εκτιμήσεις αυτές το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν τους εκκοκκιστές στο να "φουσκώσουν" την παραγωγή και να κλέψουν τις επιδοτήσεις, σε βάρος των παραγωγών.
Το "κατηγορώ" των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έχει σταματημό και όχι άδικα. Το ίδιο ισχύει και τις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Σε αμφισβήτηση, επίσης, τίθεται και η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού οι αγρότες βλέπουν πλέον ότι οι επιδοτήσεις κόβονται, η αγροτική παραγωγή περιορίζεται και δεν υπάρχει πια καμιά καλλιέργεια να στραφούν. Οσον αφορά το βαμβάκι το κυρίαρχο ζήτημα που θέτουν οι παραγωγοί είναι η αλλαγή του νέου καταστροφικού κοινοτικού κανονισμό, που δέχτηκε πέρσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ζητούν αύξηση του πλαφόν και της χρηματοδότησης και τιμή, που να ξεπερνάει τις 300 δραχμές το κιλό. Πιο άμεσα, με βάση την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος στο βαμβάκι, αυτό που ζητούν είναι εισοδηματικές ενισχύσεις, που να συμπληρώνουν το ποσό των 90.000 δραχμών και όχι την κοροϊδία των 40 δραχμών ανά κιλό άτοκο δάνειο, που υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση. Στο παραπάνω προστίθεται το πάγωμα των χρεών και να μην κρατάει η ΑΤΕ τις επιταγές πληρωμής των βαμβακοπαραγωγών. Επίσης, ανάμεσα σε άλλα ζητούν τη στήριξη των καλλιεργειών σιταριού και καλομποκιού, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη δημιουργία έργων υποδομής και κυρίως αρδευτικών και αλλαγή του νόμου του ΕΛΓΑ.
Τα αιτήματα αυτά θα είναι τα κυρίαρχα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας προς το τέλος του Νοέμβρη, ενώ πολλά από αυτά τίθενται και στις περιφερειακές κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στο νομό Καρδίτσας. Οπως λένε, πάντως, πολλοί Θεσσαλοί αγρότες η αγανάκτηση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αν κατέβουν αυτή τη φορά στους δρόμους, δύσκολα θα γυρίσουν πίσω.