Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Συμφώνησαν μετά από τις πιέσεις Χόλμπρουκ...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Οι πιέσεις στις μαραθώνιες συναντήσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τους Βόσνιους ηγέτες απέδωσαν χτες αρκετούς καρπούς... μια που οι τελευταίοι "επέλυσαν" τις διαφορές τους, καταλήγοντας σε συμφωνίες για την κατανομή των πρεσβευτικών θέσεων μεταξύ των εθνοτήτων, για τη σύνθεση κοινής στρατιωτικής επιτροπής και για την καθιέρωση ενιαίου τηλεφωνικού κώδικα στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ενα από τα πλέον ελάχιστα ζητήματα της Συνθήκης του Ντέιτον που παρέμειναν ανεπίλυτα είναι τα νομοσχέδια που θα καθορίζουν την υπηκοότητα και ό,τι θα αναγράφεται στο εξώφυλλο των διαβατηρίων των Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ Χόλμπρουκ και της τριμερούς βοσνιακής προεδρίας, ο Βόσνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη θα είναι Μουσουλμάνος, ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον θα είναι Σέρβος και στο Τόκιο Κροάτης.

Τα μέλη της συλλογικής προεδρίας κατέληξαν επίσης σε συμφωνία σχετικά με τη σύνθεση κοινής στρατιωτικής επιτροπής, καθώς και για την καθιέρωση ενιαίου κωδικού στο τηλεφωνικό δίκτυο της χώρας.

"Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη της αποφασιστικότητας της Δύσης (να προχωρήσει στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών)" δήλωσε ο Χόλμπρουκ, ενώ ο Γερμανός διπλωμάτης Γκερντ Βάγκνερ, βοηθός του ανώτατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, είπε ότι θα προτείνει την επανάληψη των διπλωματικών επαφών της ΕΕ με τους Βόσνιους.

Ο Χόλμπρουκ είχε προγραμματίσει για χτες συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να συζητήσει, κυρίως - όπως έντονα φημολογείται - το ζήτημα της σύλληψης και παραπομπής του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μία από τις εκκρεμότητες της Συνθήκης Ντέιτον παραμένει η απόφαση της βοσνιακής ηγεσίας για το θέμα των διαβατηρίων. Οι Σέρβοι και οι Μουσουλμάνοι της Κροατίας διαφωνούν για το τι θα αναγράφεται στο εξώφυλλο των διαβατηρίων: Θα αναγράφεται μόνο Βοσνία - Ερζεγοβίνη ή ΒΕ και το όνομα μιας από τις δύο οντότητες ("Σερβική Δημοκρατία" ή Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία); Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου πρότειναν χτες να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα της υπηκοότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ