Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται η ένταση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΤΟΣ. -

Κλιμακώνεται,μέρα με την μέρα, η ένταση στη Μέση Ανατολή: χτες συνεχίστηκαν οι ρίψεις ρουκετών τύπου "Κατιούσα" από το Λίβανο στη μεθόριο με το Ισραήλ, ενώ λίγες ώρες αργότερα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο αρχηγείο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Παλαιστίνης, 15 χιλιόμετρα έξω από τη Βηρυττό. Κι ενώ η κρίση συνεχίζει να προσλαμβάνει διαστάσεις, αναμένεται στην Ιερουσαλήμ - μέσα στο Σαββατοκύριακο - ο Αμερικανός μεσολαβητής, Ντένις Ρος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια "διάσωσης" της... αγνοούμενης "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Ρουκέτες και πύραυλοι

Τουλάχιστον δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο και έπληξαν το Βόρειο Ισραήλ για δεύτερη συνεχή μέρα χτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μια Ισραηλινή από θραύσματα γυαλιού και να καταστραφεί μερικώς μια συναγωγή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Είναι ο πρώτος τραυματισμός αμάχου από τον Απρίλη του 1996. Ο Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα ληφθούν "κατάλληλα μέτρα", ενώ ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι κατηγόρησε την κυβέρνηση του Λιβάνου, επειδή δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει τη Χεζμπολά από το να επιχειρεί στα εδάφη του Νοτίου Λιβάνου. Μάλιστα, ο Μορντεχάι φέρεται δηλώσας σε ισραηλινό ραδιόφωνο ότι "το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί στη Χεζμπολά, όπου και όταν θέλει".

Ο επικεφαλής της Χεζμπολά Σεϊχ Χασάν Νασράλα αρνήθηκε ότι η οργάνωσή του ευθύνεται για την επίθεση, προειδοποιώντας όμως ότι θα υπάρξουν επιθέσεις στο μέλλον. Ο Νασράλα κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι προετοιμάζονται για πόλεμο στην περιοχή κι ότι "η σύγκρουση θα είναι διαφορετική από τον Απρίλη του 1996" (στην τότε επίθεση των Ισραηλινών στο Λίβανο είχαν σκοτωθεί πάνω από 200 άμαχοι).

Ενας Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Χεζμπολά ψεύδεται. "Ξέρουμε ότι εκτόξευσαν τις ρουκέτες", είπε στο Associated Press.

Λίγες ώρες μετά, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυαν επίθεση με πυραύλους εναντίον στόχων των ανταρτών σε λόφους νότια της Βηρυττού. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές οι πύραυλοι έπληξαν τη Νααμέ, όπου βρίσκεται η γενική διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Παλαιστίνης. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα.

Αμερικανική πρωτοβουλία

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας (η οποία χτες "καταδίκασε" την επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ), Ντένις Ρος, αναμένεται στην περιοχή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ομως, η προσπάθεια να "επαναφέρει" το διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων φαίνεται απέλπιδα. Το Ισραήλ προτάσσει την "ασφάλεια", ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν από τους Αμερικανούς να πιέσουν το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό στη Δυτική Οχθη.

Ισραηλινά στρατεύματα συνέλαβαν χτες έξι ακόμη Παλαιστινίους ως υπόπτους για ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση της Ιερουσαλήμ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 227.

Ο Ρος αναμένεται να πιέσει τον Αραφάτ να λάβει σκληρότερα μέτρα για την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας", κι ελπίζει να επαναφέρει τις συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων σε τροχιά.

Η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία αναμένεται να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή στα τέλη Αυγούστου, κάλεσε τον Νετανιάχου να μειώσει τις κυρώσεις σε βάρος των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, όμως αυτός δεν ανταποκρίθηκε.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως η επέκταση του εποικισμού των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", η οποία έχει ως καταληκτική της ημερομηνία το 1999. Οι Αμερικανοί πιέζουν τον Νετανιάχου να "παγώσει" τον εποικισμό, κάτι όμως που δε φαίνεται πιθανό...

Στο μεταξύ η προεδρία της ΕΕ (ασκείται αυτό το εξάμηνο από το Λουξεμβούργο) πρόκειται να γνωστοποιήσει στο Ισραήλ ότι κρίνει "καταστροφικά" τα μέτρα που έλαβε, μετά από έκκληση του Γιάσερ Αραφάτ, για τη μεσολάβησή της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση φέρεται αποφασισμένη "να ζητήσει από τους αντιπροσώπους της στο Τελ Αβίβ να κάνουν διάβημα στον υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, για να του γνωστοποιήσουν τις ανησυχίες μας".

Το Συριακό πρόβλημα

Εφθασε χτες στη Δαμασκό 44μελής αντιπροσωπεία Ισραηλινών Αράβων για να συζητήσει με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ Αλ - Ασαντ μια πιθανή αραβική διάσκεψη, για να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ να αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Στην 44μελή αντιπροσωπεία μετέχουν μέλη του ισραηλινού κόμματος της αντιπολίτευσης "Μερέτζ" και άλλων κομμάτων, με επικεφαλής τον ανεξάρτητο βουλευτή της Κνεσέτ Ιμπραϊμ Νεμέρ Χουσεϊν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ