Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
Ξαναεπιχειρούν την κοροϊδία των αγροτών

Αντί να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα και τους υπεύθυνους, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων περιδιαβαίνουν τα υπουργεία και δίνουν υπομνήματα για την... "έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας και σχεδιασμού εθνικής αγροτικής πολιτικής"!

Στις συναντήσεις και συσκέψεις που πραγματοποίησαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ με το ΔΗΚΚΙ και το ΣΥΝ και με τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου και Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, όπως γνωστοποιήθηκε, υπέβαλαν υπόμνημα στο οποίο σαν βασικό ζήτημα τίθεται το "γεγονός της έλλειψης Στρατηγικής Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Γεωργίας και σχεδιασμού Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΑΠ)".

Από τις σχετικές επισημάνσεις που γίνονται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκύπτει ειδικότερα πως κάθε άλλο παρά τα σημαντικά και ουσιαστικά προβλήματα των αγροτών προβάλλονται, ενώ με την παρέμβασή τους επιχειρούν και να αποπροσανατολίσουν για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ο γεωργικός και κτηνοτροφικός τομέας. Ετσι, αντί να προβάλουν την κατηγορηματική αντίθεση των αγροτών στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ, για τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και των καλλιεργειών και τη δραστική μείωση των τιμών των προϊόντων και να ζητήσουν τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, οι ηγεσίες αυτές "περιδιαβαίνουν" τα υπουργικά γραφεία και ζητούν να σχεδιαστεί μια "Εθνική Αγροτική Πολιτική, συμπληρωματική και υποστηρικτική της ΚΑΠ της ΕΕ".

Πρόκειται για εντελώς δημαγωγική και αποπροσανατολιστική πρόταση, καθόσον η αποδοχή της στρατηγικής της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ δεν επιτρέπει την εφαρμογή καμιάς Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής, που θα μπορούσε να υπάρξει μόνον σε σύγκρουση με την πολιτική της νέας ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Η πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ υλοποιεί το στόχο για εξασφάλιση φθηνών πρώτων γεωργικών υλών στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια τροφίμων, ενώ με τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και των τιμών παραγωγού ενισχύονται οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις και προωθείται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών - στη χώρα μας μεθοδεύουν, στα αμέσως επόμενα χρόνια, να μειώσουν τον αγροτικό πληθυσμό κάτω από το μισό σημερινό...

Ετσι, οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ εξαπατούν τους αγρότες όταν υποστηρίζουν πως, τάχα, μπορεί να υπάρξει - συμπληρωματική και υποστηρικτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, μάλιστα! - "Εθνική Αγροτική Πολιτική" που να εξασφαλίζει ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της γεωργίας, σε όφελος της χώρας και των μικρομεσαίων αγροτών. Γιατί, μια τέτοια αγροτική πολιτική - όπως και αν την ονομάζουν - θα ασκείται για την υλοποίηση των στόχων που ορίζουν οι συμφωνίες ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ. Θα υλοποιεί ακριβώς τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και των καλλιεργειών μας, τη μείωση των τιμών και των αγροτικών επιδοτήσεων, οδηγώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στο βίαιο ξεκλήρισμα. Περισσότερο ουτοπικό και αποπροσανατολιστικό, βέβαια, είναι το αίτημα που προβάλλει η νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, ενόψει των προγραμματικών διακηρύξεων της κυβέρνησης Σημίτη, πως τάχα μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία στα πλαίσια του γνωστού "Προγράμματος Σύγκλισης". Ενώ, ακριβώς, η ίδια η διαδικασία απο-επένδυσης με τη συνεχή μείωση των σχετικών δαπανών του προϋπολογισμού στο γεωργικό τομέα, είναι επιλογή και συνέπεια της πολιτικής στα πλαίσια της ΕΕ.

Μ' αυτά τα δεδομένα και την αποδοχή της εφαρμογής της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ από τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, μικρή μόνον αξία μπορεί να έχουν προτάσεις για "δυναμική παρουσία" στα όργανα της ΕΕ και στην αλλαγή των Κοινοτικών κανονισμών. Είτε για όποια επιμέρους μέτρα και κίνητρα "εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης" ή μέτρα βελτίωσης του εγγειοδιαρθρωτικού προβλήματος κλπ., είτε για μέτρα όπως μείωση επιτοκίου δανείων, αύξηση επιστροφής ΦΠΑ, μείωσης τιμής καυσίμων κλπ., που μπορεί να ανακουφίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, να δίνουν μια ανάσα, αλλά σε καμιά περίπτωση, δεν αντιμετωπίζουν τα βασικά αναπτυξιακά προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι "ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίροι" της διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ αυτοπεριορίζονται στα αιτήματά τους αυστηρά στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, ζητώντας απλώς, "μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, που δε (θα) συγκρούονται με απαγορευτικές πολιτικές της ΕΕ, όπως εκείνης των άμεσων ενισχύσεων"!

Η στάση αυτή των "καρεκλοκένταυρων" των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ επιβεβαιώνει, βεβαίως, την πλήρη υποταγή τους στην κοινοτική αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, αλλά και το διασπαστικό αποπροσανατολιστικό ρόλο τους στο αγροτικό κίνημα. Υπογραμμίζει, ωστόσο, το γεγονός πως Εθνική Αγροτική Πολιτική μπορεί και πρέπει να ασκηθεί μόνον σε σύγκρουση με όσα προωθούνται από την ΕΕ μέσω ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ. Τέτοια πολιτική, όμως, μόνο με τους αγώνες των αγροτών, κόντρα στις ξεπουλημένες στα κόμματα του δικομματισμού ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων και σε αγωνιστικό μέτωπο με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται, μπορεί να επιβληθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ