Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαιολογημένες ανησυχίες

Oπως κάθε φορά πριν τις αμερικανικές εκλογές, το Κυπριακό "είναι έτοιμο" προς... επίλυση. Ωστόσο, αυτή τη φορά, τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον, δημιουργούν τη βεβαιότητα πως η αμερικανική διπλωματία θα υπερβεί τις προεκλογικές πολιτικές σκοπιμότητες (αναζήτηση υποστήριξης από το ελληνοαμερικανικό λόμπι) και θα επιχειρήσει να επιβάλει "λύσεις" στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

H οικοδόμηση της Νέας Τάξης, "υποχρεώνει" την Ουάσιγκτον να θέτει τη σφραγίδα της στις διεθνείς εξελίξεις, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να διαιωνίζει τον κυρίαρχο ρόλο της στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Το Κυπριακό, όλοι συμφωνούν, αποτελεί την άκρη του μπερδεμένου κουβαριού της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, και η "δυσλειτουργία" της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αποτελεί για την Ουάσιγκτον τη νέα πρόκληση μετά τη Βοσνία.

Η αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, όπως έχει γίνει κατανοητό από την αμερικανική διπλωματία, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων ώστε να αποκατασταθεί εν τέλει η εύρυθμη λειτουργία της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων θα είναι η εξασφάλιση από κάθε κίνδυνο των "οδών του πετρελαίου" από τον Βορά (πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) και από την Ανατολή, μέσω του Αιγαίου.

Tο σενάριο, ως μια προσπάθεια εξασφάλισης της ηρεμίας στην περιοχή, μοιάζει ελκυστικό. Ομως, δεν πρόκειται για την εξασφάλιση της ειρήνης, αλλά για την παγίωση των αμερικανικών συμφερόντων και τη διαιώνιση της αμερικανικής κυριαρχίας και σε αυτή την πολύ σημαντική γωνία του πλανήτη. Επίσης, οι προτεινόμενες, από την αμερικανική διπλωματία, λύσεις υπονομεύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα.

Πράγματι, οι πάγιες θέσεις της Ουάσιγκτον, όπως αυτές έχουν εκφραστεί δημόσια, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τις σκέψεις της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία ετοιμάζει το πλαίσιο των συμφωνιών για το Κυπριακό και το Αιγαίο. Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ αμφισβητούν το ελληνικό δικαίωμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Υιοθετούν τις τουρκικές αιτιάσεις για την ανάγκη αποσαφήνισης των συνθηκών και προωθούν την παραπομπή του θέματος της Ιμιας είτε στο Διεθνές Δικαστήριο είτε σε κάποιας άλλης μορφής διαιτησία. Προτείνουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κρατώντας ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές, δηλαδή από τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, γεγονός που τελικά, στηρίζει τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Oσο για το Κυπριακό; Είναι φανερό πως η λύση που προωθεί η αμερικανική διπλωματία δεν αφορά την ουσία του προβλήματος, τη συνεχιζόμενη δηλαδή στρατιωτική κατοχή του Βόρειου τμήματος του Νησιού. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία, συνεπώς δεν "προσφέρεται" για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, άρα και για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Ν/Α Πτέρυγας του ΝΑΤΟ που είναι και ο μείζον αμερικανικός στόχος. Η ευμενής συνεπώς υποδοχή που έτυχε αυτή η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό από την ελληνική κυβέρνηση, μόνο ανησυχίες, απόλυτες δικαιολογημένες, σπέρνει σ' όσες δυνάμεις συνεχίζουν να επιδιώκουν τη δίκαιη λύση του προβλήματος, τη δημιουργία δηλαδή ενός κυπριακού κράτους ενιαίου, ανεξάρτητου και αποστρατικοποιημένου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ