Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ "ΤΟΞΟΤΗΣ" - "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"
Υπό την εποπτεία των Αμερικανών

Ξεκίνησε χτες στην Κύπρο η προπαρασκευαστική φάση της κοινής άσκησης των ελληνικών και των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία "Τοξότης" - "Νικηφόρος",που διεξάγεται στα πλαίσια εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και θα εξελιχθεί από το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Το σύνολο της άσκησης τελεί υπό στενή αμερικανική παρακολούθηση ενώ συνεχίζονται να ασκούνται πιέσεις για τη μη πτήση ελληνικών μαχητικών πάνω από την ελεύθερη Κύπρο.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε χτες, η κατάταξη των εφέδρων που θα πάρουν μέρος στην άσκηση της κυπριακής Εθνοφρουράς "Νικηφόρος". Η κατάταξη των 8.500 εφέδρων ολοκληρώνεται σήμερα και αυτοί θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο των ασκουμένων τμημάτων στην Κύπρο, τα οποία θα εκπαιδευτούν στα νέα όπλα της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και θα εξοικειωθούν στις νυχτερινές επιχειρήσεις. Το επιχειρησιακό μέρος της άσκησης αρχίζει τη Δευτέρα. Στην άσκηση "Νικηφόρος",η οποία θα συνδυαστεί με την άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων "Τοξότης",που αρχίζει αύριο Κυριακή, θα πάρουν μέρος και ελληνικές χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα πλήξουν εικονικούς στόχους επί του κυπριακού εδάφους με πραγματικά πυρά. Το σενάριο αυτό στηρίζεται σε υποθετική όξυνση της κατάστασης στην Κύπρο και περιλαμβάνει γενική επιστράτευση στο νησί, σταθεροποίηση των στρατιωτικών θέσεων και στη συνέχεια αντεπίθεση για ανακατάληψη των κατεχομένων από τα τουρκικά στρατεύματα εδαφών της Κύπρου.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα γίνει παρέλαση όλων των τμημάτων που πήραν μέρος σε αυτή στη Λάρνακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ