Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα περίοδος έντονης ρευστότητας
  • Εν μέσω χουλιγκανικών αντιδράσεων από φανατικούς και των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε χτες η επανεκλογή του Μ. Εβερτ
  • Για συρρίκνωση της παράταξης έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης και όλοι πλέον στρέφουν τα βλέμματα στο συνέδριο

Σε μία περίοδο έντονης ρευστότητας, με άγνωστο μέχρι στιγμή τέλος, μπήκε από χτες η ΝΔ, παρά τη λύση που δόθηκε στο θέμα της ηγεσίας με την επανεκλογή του Μ. Εβερτ (πήρε 103 ψήφους, 84 ο Γ. Σουφλιάς, ενώ υπήρχαν τρία άκυρα, ένα λευκό και έλειπαν δύο εκλέκτορες).

Ολα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει τόσο ο ίδιος όσο και η πλευρά Μητσοτάκη στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ηδη όμως χτες σημειώθηκε το πρώτο ρήγμα, με την ίδρυση Κίνησης από τον Α. Ανδριανόπουλο, ενώ και ο Κ. Μητσοτάκης με δηλώσεις του φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από την εκλογή Εβερτ. Συγκεκριμένα είπε ότι "η τυπική ενότητα της ΝΔ στην κορυφή δεν κινδυνεύει, αλλά το κόμμα μας πρέπει να καταλάβει ότι τα κόμματα χρειάζονται και οπαδούς". Η δήλωση αυτή προδιαγράφει τη στάση της Μητσοτακικής πλευράς, η οποία θα περιμένει "στη γωνία" τον Μ. Εβερτ για να εκμεταλλευτεί τις όποιες κινήσεις του και να εμφανιστεί - άγνωστο με ποια μορφή - ως η πλευρά εκείνη που μπορεί να διευρύνει την επιρροή "της παράταξης".

Αμεσος ορατός ορίζοντας όλων των πλευρών είναι το συνέδριο του Απρίλη, ενώ άγνωστη είναι ακόμα η κατάληξη της - έτσι και αλλιώς ετερόκλητης - συμμαχίας των Σουφλιά, Μάνου, Μπακογιάννη. Ο Γ. Σουφλιάς, εάν δει ότι το ρεύμα του στη βάση του κόμματος έχει δυναμική, δεν αποκλείεται να ξαναθέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο, ενώ το ίδιο προφανώς θα κάνει και η Ντ. Μπακογιάννη, που ποτέ δεν έκρυψε τις αρχηγικές της φιλοδοξίες. Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος με ανακοίνωσή του, αφού ευχήθηκε να διαψευστούν οι ανησυχίες του για την ενότητα της παράταξης, διαμήνυε προς τον Μ. Εβερτ ότι κάθε εξέλιξη είναι ανοιχτή, ενώ διέρρεε πως δε θα δεχτεί κανένα αξίωμα που θα του προτείνει ο Μ. Εβερτ.

Το ενδεχόμενο της διάσπασης δεν το απέκλεισε ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης, που τάχθηκε υπέρ του Γ. Σουφλιά, λέγοντας ότι "όλα είναι δυνατά", ενώ παρεμβαίνοντας στην υπόθεση ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως "η ΝΔ εισέρχεται σε μία μεταβατική περίοδο με απρόβλεπτες εξελίξεις".

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ