Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αισθήματα

Ηταν η πορεία μέσω Ζαππείου, ήρθε μετά και ο δεκάλογος - κάτι σαν τις δέκα εντολές του Μωυσή - του Κ. Σημίτη και το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο καταγράφηκε στη συνείδηση του κόσμου με μια βιβλική διάσταση.

Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν το ξεχείλισμα του Υπουργικού Συμβουλίου από (κεντροαριστερά) αισθήματα. "Το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ο Κ. Σημίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ομως ανήκει και σε άλλες δυνάμεις. Σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, σε δυνάμεις της προόδου, σε δυνάμεις οι οποίες θέλουν αυτός ο τόπος να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο και να έχει μια διαφορετική παρουσία. Με όλους αυτούς θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή γλώσσα, μια κοινή έκφραση, να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία".

Αυτή η μεγαθυμία του πρωθυπουργού τους συνεπήρε όλους. Μάλιστα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης - καίτοι γνήσιος Μακεδών - άρχισε να σιγοτραγουδά το όμορφο δημοτικό της Ηπείρου: "Εμπάτε αγόρια στο χορό/ κορίτσια στα τραγούδια/ να δείτε και να μάθετε/ πώς πιάνεται η αγάπη. / Από τα μάτια πιάνεται/ στα χείλη κατεβαίνει/ κι από τα χείλη στην καρδιά/ ριζώνει και δε βγαίνει".

Μερακλώθηκε τόσο πολύ ο Γ. Πασχαλίδης, που την άλλη μέρα άρχισε να δηλώνει από δω κι από κει πως οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, μετά το κοίταγμα στα μάτια, πρέπει να ενωθούν εις σάρκα μία.

Τέτοιος παράφορος έρωτας! Να θέλει τον (κεντροαριστερό) χορό του Ησαϊα με παπά και με κουμπάρο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ...διαβάσει το Ευαγγέλιο της Σύγκλισης και η Σοσιαλιστική Διεθνής, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Νέας Υόρκης (8.9.1996), θα αλλάξει τα ...στέφανα.

"Σ' αυτή τη Σύνοδο, είχε πει μια μέρα πριν την έναρξη των εργασιών ο Κ. Σημίτης απ' τη Θεσσαλονίκη, θα συζητηθεί ποια θα είναι η σοσιαλιστική πολιτική τον αιώνα που έρχεται... Μερικοί φαντάζονται ότι η αριστερή πολιτική είναι μια πολιτική παροχών. Κι έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι αυτές οι πολιτικές είναι δεξιές πολιτικές".

Ιδού και το καταστάλαγμα της συζήτησης, όπως το κατέγραψε ο συνάδελφος Κ. Γαλανόπουλος στα "Νέα" της 26.9.1996: "Η Νέα Αριστερά ...πάντως έχει αρχίσει να βρίσκει, αν μη τι άλλο, ένα κάποιο ιδεολογικό στίγμα. Το ανέπτυξε ο Ντ' Αλέμα στο "Πανόραμα", που γύρισε πρόσφατα από ταξίδι στις ΗΠΑ. "Οι ιδέες της νέας αριστεράς - είπε ανενδοίαστα - βρίσκονται κάπου μεταξύ του Τόνι Μπλερ και όσων διακηρύσσει στις ΗΠΑ ο Μπιλ Κλίντον". Το κράτος πρόνοιας, κατά τον κληρονόμο του ΙΚΚ, πρέπει να είναι κράτος "όχι παροχών, αλλά ευκαιριών". Και το ιδανικό πολιτικό πρότυπο δεν είναι πια ο στενός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά η ευρύτερη άποψη, όπως εκφράζεται, λόγου χάρη, από το αμερικάνικο Δημοκρατικό Κόμμα".

Και κοιτάχτε πώς η "αμοίραστη εξουσία" - όπως λέγαμε κάποτε και μεις οι "παλαιοκομμουνιστές" - πόσο γαλαντόμα αποδεικνύεται "μοιράζοντας ρόλους" και στα "μικρά κόμματα". Σ' αυτά τα κόμματα για τα οποία ο Κ. Σημίτης έλεγε προεκλογικά (10.9.1996) στην Πάτρα: "Να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια: Στις 22 Σεπτέμβρη 1996, έτσι όπως είναι ο εκλογικός νόμος ή το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση, που θα είναι χωρίς αμφιβολία, ή η ΝΔ. Τα μικρά κόμματα δεν μπορούν μ' αυτόν τον εκλογικό νόμο να παίξουν κανένα ρόλο... Κάθε ψήφος που πάει αλλού, πάει στη Δεξιά και δεν πρέπει να υπάρξει ψήφος για τη Δεξιά. Αν θέλουμε πρόοδο, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ".

Ακούσαμε πως θα οργανωθεί και ένα μεγάλο συνέδριο στην Αθήνα και ότι θα έρθουν πολλοί κεντροαριστεροί - ίσως για να εμπνευστούν και από το λίκνο της Δημοκρατίας για την αριστερή πολιτική στον 21ο αιώνα.

Υπαγε οπίσω ...Κεντροαριστερά του Μπλερ και του Κλίντον.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ