Το πρώτο βήμα για την επικείμενη επένδυση ήταν η έκδοση ειδικής διυπουργικής απόφασης, για να παρακαμφθεί ο νόμος για τις δημόσιες επενδύσεις...
Σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, για την κατασκευή της μονάδας πολυπροπυλενίου (πρώτη ύλη για την παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών), προχωράει η ΔΕΠ μέσα στη βδομάδα, παραδίδοντας τη διαχείριση και εκμετάλλευση της επένδυσης στις πολυεθνικές.
Πρόκειται για επένδυση, στην οποία συμμετέχουν από κοινού η ΕΚΟ και τα ΕΛΔΑ με ποσοστό 75% και 25% αντίστοιχα, και η απόφαση για την υλοποίησή της μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις πάρθηκε τον περασμένο Νοέμβρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διενέργεια του εν λόγου διαγωνισμού τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ προχώρησαν στην από κοινού έκδοση υπουργικής απόφασης για την εξαίρεση της επένδυσης του πολυπροπυλενίου απ' τις δεσμευτικές διατάξεις του Ν. 1418/1984, που αφορά τον τρόπο προώθησης των δημοσίων έργων. Εγκυροι κύκλοι της ΔΕΠ αναφέρουν ότι οι λόγοι που επέβαλαν τη ρύθμιση αυτή σχετίζονται με την έλλειψη στην ελληνική αγορά εξειδικευμένης τεχνολογίας, που απαιτείται για την κατασκευή της μονάδας. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους την απαιτούμενη τεχνογνωσία διαθέτουν μόνο 6 διεθνείς οίκοι, στους οποίους και απευθύνεται η έκκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ωστόσο, δε διευκρινίζεται ο ακριβής ρόλος των διεθνών οίκων, οι οποίοι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δε θα αναλάβουν και την παραγωγή του προϊόντος.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης της μονάδας ανέρχεται σε 130 εκ. δολάρια ενώ η συνολική ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε 100.000 τόνους πολυπροπυλενίου εκ των οποίων, 55 χιλιάδες θα απορροφά η εγχώρια αγορά, η ζήτηση της οποίας παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό αύξησης 14% και το υπόλοιπο σε αγορές του εξωτερικού που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση. Σύμφωνα με την απόφαση για την επένδυση της μονάδας πολυπροπυλενίου, στην οποία προχώρησε τον περασμένο Νοέμβρη ο τότε υπουργός Βιομηχανίας Αν. Πεπονής, για την παραγωγή του προϊόντος θα κατασκευαστούν δύο μονάδες μία στις εγκαταστάσεις των ΕΛΔΑ στον Ασπρόπυργο στην οποία θα παράγεται ένα ενδιάμεσο προϊόν και μία στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα μεταφέρεται το ενδιάμεσο προϊόν, βάσει του οποίου θα παράγεται το τελικό προϊόν. Σύμφωνα επίσης με τις συνοδευτικές ανακοινώσεις της σχετικής απόφασης από την τότε ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 80 - 100 νέες θέσεις εργασίας.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η υλοποίηση της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη, συναντά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αντιστέκονται στην παραπέρα περιβαλλοντική επιβάρυνση.