Απάνθισμα δηλώσεων
Αλέξανδρος Οθωναίος (στρατηγός και φίλος του ΕΑΜ): "Το ΕΑΜ ανέσυρε από τον λήθαργο την Ελλάδα. Απ' άκρου εις άκρον η ελληνική γη εδονήθη από έναν τιτάνιο παλμόν και από κάθε βράχο της Ελλάδας αντήχησεν ο νέος παιάν εμπρός ΕΛΑΣ για τη Ελλάδα... Ο λαός έδωσε το αίμα του, εις αντάλλαγμα ανεπλάσθη. Το ΕΑΜ τον ώθησε εις την οδό της δημιουργίας. Υπήρξε η κολυμβήθρα της ψυχικής του αναπλάσεως". (Δήλωση στην επέτειο των έξι χρόνων του ΕΑΜ).
Κομνηνός Πυρομάγλου (υπαρχηγός του ΕΔΕΣ): "Ουδεμία άλλη οργάνωσις έδωσε εις αναλογίαν τόσα θύματα διά την εθνικήν αντίστασιν, όσα έδωσε το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ". Και αλλού: "Από τις 20.000 Γερμανούς, οι περισσότεροι είχαν σκοτωθεί απ' τον ΕΛΑΣ". Ακόμη στις 16/9/1978, ο Κ. Πυρομάγλου δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Από τίτλο τιμής καταντήσαμε βρισιά τη λέξη "Ελασίτης". Κι όμως ο ΕΛΑΣ αντιπροσώπευε τον ελληνικό λαό. Ηταν ο ελληνικός λαός...".
Θ. Τσάτσος (στο βιβλίο του "Ο Δεκέμβρης 1994", σελ 18 - 19): "Το ΕΑΜ ξεκίνησε πρώτο και το πρόγραμμά του και τα πρόσωπα που φανερώνονταν να κατέχουν τ' ανώτατα αξιώματα μέσα στην οργάνωσή του γεννούσαν την πεποίθηση πως είναι αχρωμάτιστο πολιτικά και αποκλειστικά εθνικό κι ο κόσμος δεν έβλεπε γιατί θα έπρεπε να δημιουργηθεί κι άλλη απελευθερωτική οργάνωση, εκτός του ΕΑΜ".
Π. Κανελλόπουλος (μιλώντας στην Τρίπολη ως μέλος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας): "Αι οργανώσεις αντίστασης και πολυπληθέστερα τούτων ο ΕΛΑΣ, απετέλεσαν απηνείς τιμωρούς, τόσο των κατακτητών, όσο και των συνεργατών των... Γι' αυτό όταν ησυχάσωμεν, πρώτη φροντίς θα είναι η αναστήλωσις των ερειπίων και η δι' ηθικήν αμοιβήν αναγνώρισις των θυσιών του αγώνος του απελευθερωτικού τούτου στρατού... ο οποίος αναμφισβήτως θα αποτελέσει τον πυρήνα του ιδρυθησομένου ελληνικού στρατού".
Ραδιοφωνικός Σταθμός του Λονδίνου (13/3/1944): "Οι Γερμανοί και τα όργανά τους επισείουν το φάσμα του κομμουνισμού για να δικαιολογήσουν το κτύπημα του εθνικού αγώνος... Προσπαθούν να κλονίσουν τους πατριώτες διά της διαβολής, της συσκοτίσεως, της συγχύσεως. Εις την πραγματικότητα, όμως, ο αγών δεν είναι κομμουνιστικός. Το Κομμουνιστικόν Κόμμα Ελλάδος μετέχει εις αυτόν και οι κομμουνισταί, προς αιώνιαν τιμήν των, είναι οι πρώτοι που ερρίφθησαν εις τον πατριωτικόν αγώνα".
"Τάιμς του Λονδίνου" (25/5/1945): "Το ΕΑΜ με την καθοδήγηση του κομμουνιστικού κόμματος κέρδισε στον καιρό της γερμανικής κατοχής την υποστήριξη των εργατών της Αθήνας, των αγροτών των χωριών και των βουνών και της μορφωμένης νεολαίας. Οι κομμουνιστές ήταν οι μοναδικοί ανάμεσα στα κινήματα αντίστασης των Βαλκανίων, στο ότι συγκέντρωσαν και κατηύθυναν το μίσος τους, όχι εναντίον ενός κόμματος του τόπου ή εθνικής ομάδας, μα εναντίον του φασισμού σε όλες τις μορφές του".
Ουίλσον (αρχιστράτηγος του συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής): Σε τηλεγράφημά του προς το Αρχηγείο ΕΛΑΣ Χασίων μετά την επιτυχία στη μάχη του Σαρανταπόρου (21/7/1943) αναφέρει: "Διαβιβάστε τον θαυμασμό μου και τα θερμά συγχαρητήρια εις τους αρχηγούς και οπλίτας του ΕΛΑΣ για το ηρωικόν αποτέλεσμα μάχην Σαρανταπόρου".
Οι ναζί (απόσπασμα γερμανικής έκθεσης με ημερομηνία 6/7/1943 και τίτλο "Πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα από 4 Ιούνη ως 3 Ιούλη 1943"): Το ΕΑΜ με τις μαχητικές του οργανώσεις είναι το κύριο στήριγμα όλου του κινήματος της αντίστασης εναντίον των δυνάμεων του Αξονος. Το μεγαλύτερο μέρος των συμμοριών (έτσι αποκαλούσαν τους αντάρτες οι Γερμανοί) είναι υποταγμένες σ' αυτό. Από πολιτική άποψη κατέχει καθοδηγητική θέση και επειδή είναι πολύ δραστήριο και διαθέτει συντονισμένη καθοδήγηση αντιπροσωπεύει για τις δυνάμεις κατοχής τον μεγαλύτερο κίνδυνο".
Σημείωση "Ρ": Η συλλογή δηλώσεων για το ΕΑΜ προέρχεται από άρθρο για την 55η επέτειό του, που έστειλε στην εφημερίδα μας η αναγνώστρια, διδάκτωρ Ιστορίας, Μαίρη Ζιώγα. Δυστυχώς, η έκταση του κειμένου αυτού, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χώρο που έχει στη διάθεσή του ο "Ρ", δε μας επέτρεψαν να το δημοσιεύσουμε ολόκληρο, στα πλαίσια αυτού του μικρού αφιερώματος. Ευχαριστούμε την Μ. Ζιώγα για τη συμβολή της και ευελπιστούμε στη σταθερή και γόνιμη συνεργασία της και στο μέλλον.