Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Πρόωρες εκλογές και ο... Χασιμότο

TOKIO. -

Την τακτική του... Σημίτη ακολούθησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο. Με μόνη διαφορά: Αυτός, τουλάχιστον, δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε, την έντονη εκλογολογία των τελευταίων μηνών.

Ο Χασιμότο, λοιπόν, κήρυξε χτες το τέλος των εργασιών του κοινοβουλίου και προκήρυξε γενικές εκλογές για τις 20 Οκτώβρη. Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων θα είναι εξαιρετικά σύντομη, καθώς θα έχει διάρκεια ζωής μόλις 12 ημερών και θα αρχίσει στις 8 Οκτώβρη.

Οι αναλυτές φαίνεται να είναι - και σ' αυτή την περίπτωση (! )... - με το πλευρό του Χασιμότο. Πιστεύουν ότι θα καταφέρει να ξανακαθίσει στον πρωθυπουργικό θώκο, έχοντας ένα κυβερνητικό σχήμα άθροισμα νέων συμμαχιών σε συνδυασμό και σε προεξέχουσα θέση την παράταξή του, τους "Φιλελεύθερους Δημοκράτες". Ο λόγος που έκανε τον πρωθυπουργό Χασιμότο να καλέσει τα εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις κάλπες είναι τα νέα μέτρα λιτότητας που, όπως αναμένουν όλοι, σκέφτεται να εφαρμόσει. Μεταξύ των μέτρων αυτών προβλέπεται ότι θα είναι και η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων εθνικών αγαθών από 3 σε 5%. Κατά τα λοιπά, οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι άνεμοι... είναι με το πλευρό του Ριουτάρο Χασιμότο, καθώς στα πλεονεκτήματα του Ιάπωνα πρωθυπουργού συγκαταλέγουν την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησής του με τον κυβερνήτη της νήσου Οκινάουα πάνω στο ζήτημα των αμερικανικών βάσεων σ' αυτό το μικρό νησί της Ιαπωνίας και την πολιτική υπεκφυγών που ακολουθεί στις συνδιαλλαγές του με τους Αμερικανούς πάνω στην επιθυμία των τελευταίων να ανοίξουν ένα μεγάλο παράθυρο στον τομέα των ασφαλίσεων!

Ομως, οι αναλυτές καλύπτουν όλα τα "ενδεχόμενα" μετεκλογικά ιαπωνικά τοπία, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις... "Το νεοδημιουργηθέν "Δημοκρατικό Κόμμα" σε συνδυασμό με το κυριότερο κόμμα αντιπολίτευσης, δηλαδή το "Κόμμα Νέου Μετώπου", θα μπορούσαν, εάν συνεργαστούν στενά, να τα πάνε καλά στις εκλογές, στερώντας από τον Ριουτάρο Χασιμότο την εξουσία".

Ούτως ή άλλως, όμως, βασικά θέματα όπως η γραφειοκρατία του ιαπωνικού κρατικού μηχανισμού και η φιλοαμερικανική πολιτική του Τόκιο δεν πρόκειται να ενταχθούν στην προεκλογική ατζέντα "διαξιφισμών" των κομμάτων, πράγμα που, για μία ακόμη, φορά αναμένεται να απομακρύνει από τις κάλπες μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή πρωθυπουργού(1998-07-24 00:00:00.0)
Για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά(1997-08-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-10-06 00:00:00.0)
Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιαπωνία(1996-09-12 00:00:00.0)
Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις(1996-04-02 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ένταση(1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ