Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εγκαθίδρυση ισλαμιστικού καθεστώτος

Το ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν κατέλαβε χτες την Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.-

Με την κατάληψη της - ούτως ή άλλως μισοκατεστραμμένης - Καμπούλ από την ισλαμιστική οργάνωση των "φοιτητών" Ταλιμπάν,οι οποίοι εγκατέστησαν νέο καθεστώς, το οποίο πρεσβεύει "την εφαρμογή της σαρία" (σ. σ. ισλαμικός νόμος), το σκηνικό άρχισε να διαμορφώνεται. Ολοκληρώθηκε με την απαγωγή, τη δολοφονία και το κρέμασμα σε δημόσια θέα του πρώην Προέδρου της χώρας, Νατζιμπουλάχ,ο οποίος, κατά τον ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλάχ Μουχαμέντ Ραμπανί,"ήταν άξιος της μοίρας του", επειδή "σκότωσε πολλούς ισλαμιστές" και ήταν "κομμουνιστής"...

Πλήρης ανατροπή, λοιπόν, του καθεστώτος του Αφγανιστάν, το οποίο παρέπαιε εδώ και τέσσερα χρόνια από τα σκληρά χτυπήματα που του είχαν καταφέρει οι ισλαμιστές. Οσο για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, από τις μάχες για την κατάληψη της πρωτεύουσας, αυτός δεν μπορούσε να οριστεί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις της περιοχής (Ερυθρός Σταυρός, κ. ά. ), αλλά εκτιμάται σε αρκετές εκατοντάδες...

Η νομότυπη κυβέρνηση της χώρας, του Μπουρχανουντίν Ραμπανί, υποχώρησε βόρεια της Καμπούλ, με τη συνοδεία ισχυρών κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ κατά τις πληροφορίες του πρεσβευτή της κυβέρνησης στην Ινδία ελέγχουν ακόμη 13 επαρχίες της χώρας.

Υπέρ...

Μόνο μέχρι στιγμής καθεστώς της περιφέρειας, το οποίο έδωσε δείγματα θετικής προδιάθεσης εναντίον του νέου ισλαμιστικού καθεστώτος, το Πακιστάν. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας στο Ισλαμαμπάντ, αναφέρεται ότι θα σταλεί άμεσα αντιπροσωπεία στην Καμπούλ, προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις με το καθεστώς της οργάνωσης Ταλιμπάν.

Το Πακιστάν έχει ενισχύσει επί σειρά ετών την οργάνωση, φιλοδοξώντας να "ανοίξει τις εμπορικές οδούς" προς την Κεντρική Ασία.

...κατά

Με χτεσινή επίσημη ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει τη δολοφονία του πρώην Αφγανού Προέδρου Νατζιμπουλάχ από τους ισλαμιστές μαχητές. Ο Νόρμπερτ Χολ,επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στη χώρα, τόνισε: "Η απαγωγή του από το κτίριο του ΟΗΕ συνιστά παραβίαση του καθεστώτος ασυλίας, το οποίο βάσει του διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζει όλα τα κτίρια του ΟΗΕ στον κόσμο και η εκτέλεσή του, καθώς και του αδελφού του, χωρίς καμία νόμιμη δικαστική διαδικασία, θέτουν υπό αμφισβήτηση την επιθυμία των υπευθύνων για συμφιλίωση και δικαιοσύνη".

Η Ρωσία, με ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών, δηλώνει "θορυβημένη" από τις εξελίξεις και τις πολύ πιθανές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της στην περιοχή. Διατυπώνει επίσης έκκληση για κατάπαυση του πυρός και έναρξη συνομιλιών των δύο μερών, με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Και ουδέτεροι

Η Ουάσιγκτον κατά πληροφορίες εξέφρασε χτες έκκληση να σχηματιστεί "αντιπροσωπευτική όλων των Αφγανών" κυβέρνηση στην Καμπούλ, ενώ κάλεσε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οσο για τη δολοφονία Νατζιμπουλάχ, αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "είναι κρίμα που τα πράγματα άρχισαν με αυτόν τον τρόπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ