Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οπλο για τους νέους αγώνες

Συμπληρώθηκαν 22 χρόνια νόμιμης μεταπολιτευτικής παρουσίας της εφημερίδας του ΚΚΕ

Ηταν 25 Σεπτέμβρη 1974 όταν κυκλοφορούσε το πρώτο νόμιμο φύλλο του "Ριζοσπάστη" ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας. Από τότε πέρασαν 22 χρόνια νόμιμης παρουσίας της εφημερίδας του ΚΚΕ στο χώρο του ελληνικού Τύπου. Είκοσι δύο χρόνια μαχητικής παρουσίας για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είκοσι δύο χρόνια προσφοράς στην ενημέρωση, στη διαφώτιση, και ταξική συνειδητοποίηση των εργαζομένων της πόλης και του χωριού. Είκοσι δύο χρόνια ανυποχώρητης ιδεολογικοπολιτικής πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Είκοσι δύο χρόνια ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης υπέρ των κομμουνιστικών ιδανικών, των ιδεών της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Ο "Ριζοσπάστης" είναι παλιός γνώριμος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων. Είναι η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη ιστορία στο χώρο του ελληνικού Τύπου, έκανε την εμφάνισή του στην πρώτη δεκαετία του αιώνα, γέννημα θρέμμα του εργατικού - σοσιαλιστικού κινήματος. Ταυτόχρονα σε όλες τις φάσεις της ιστορικής του διαδρομής παρέμεινε η πιο νέα εφημερίδα, με φρέσκες ιδέες, με επίκαιρο περιεχόμενο, με μια μοναδική ικανότητα να αντλεί δυνάμεις από το μέλλον πατώντας σταθερά στο παρόν. Κι είναι φυσικό αυτό αφού ο "Ριζοσπάστης" ήταν και είναι ταυτισμένος με την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης. Εξ ου και το γεγονός ότι ουδέποτε έκρυψε την ταυτότητα των ιδεών του, την ιδεολογικοπολιτική και κατ' επέκταση την κομματική του τοποθέτηση, παρόλο που γι' αυτό ακριβώς το λόγο πολεμήθηκε με λύσσα από τον ταξικό εχθρό και τους συν αυτώ, παρόλο που πολλές φορές επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του από αποστάτες και εχθρούς του κομμουνιστικού κινήματος.

Βέβαια ο "Ριζοσπάστης" ποτέ δεν αρκέστηκε σ' αυτό που πρόσφερε στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ κι αυτό γιατί οι κομμουνιστές ουδέποτε επαναπαύτηκαν σ' αυτά που έδινε ο "Ριζοσπάστης" τόσο στους ίδιους όσο και στον εργαζόμενο λαό. Πάντα υπήρχε, συνεχίζει και θα συνεχίσει και στο μέλλον να υπάρχει αυξημένη απαιτητικότητα των αναγνωστών της εφημερίδας μας προς αυτήν. Κι αυτή η αυξημένη απαιτητικότητα ήταν και είναι συνδυασμένη με την ανάγκη ο "Ριζοσπάστης" να αγκαλιάζει ευρύτερα λαϊκά στρώματα, να προβάλλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα λαϊκά προβλήματα και τους λαϊκούς αγώνες αλλά και να κερδίζει καθημερινά νέους σταθερούς αναγνώστες. Η φετινή επέτειος της νόμιμης μεταπολιτευτικής κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" συμπίπτει με το γεγονός ότι οι εκλογές ανέδειξαν το ΚΚΕ με αυξημένες δυνάμεις στο λαό και στη Βουλή. Ταυτόχρονα συμπίπτει με την προετοιμασία νέας πιο άγριας επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Οι κομμουνιστές οφείλουν με καθημερινή δουλιά να συμβάλλουν αποφασιστικά στην άνοδο της κυκλοφορίας της εφημερίδας τους. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη την εφημερίδα του Κόμματος για να προετοιμαστούν και να ανταπεξέλθουν στις νέες ανάγκες της ταξικής πάλης. Οι νέοι αγωνιστές που σε δύσκολες στιγμές στήριξαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ αλλά κι αυτοί που θα προσέλθουν στις γραμμές του μαζικού κινήματος, στους νέους επικείμενους αγώνες, πρέπει να κάνουν το "Ριζοσπάστη" εφημερίδα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ