Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κανένας εφησυχασμός

Η "επόμενη μέρα" μετά την 22η Σεπτέμβρη είναι ήδη παρούσα. Πολλοί είναι εκείνοι που για κάποιο ακόμα διάστημα θα μιλούν για "νέα" κυβέρνηση, με "νέο" ύφος, ενώ τα "νέα" σενάρια... "κεντροαριστερισμού" πρόκειται να βγαίνουν σαν το "λαγουδάκι" από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού, κάθε φορά που η σκληρότητα αυτής της "νέας" πολιτικής θα αναδεικνύεται όλο και πιο ανάλγητη από την προηγούμενη. Το ΚΚΕ, καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, απηύθυνε προειδοποίηση, αλλά και υπόσχεση μάχης. Προειδοποίηση ότι ο δρόμος που ονειρεύονται "προς το 2000" οι πολιτικοί υπάλληλοι της ολιγαρχίας είναι δρόμος στυγνής λιτότητας, ανερυθρίαστης υποτέλειας, αυταρχικής εφαρμογής των ευρωενωσιακών εντολών. Είναι δρόμος καταρράκωσης της εθνικής ανεξαρτησίας και αμερικανοποίησης του Αιγαίου.

Η υπόσχεση του ΚΚΕ ήταν ότι θα βρεθεί, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή της αντίστασης απέναντι στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. Και όχι μόνο αυτό. Το ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθεί ούτε βήμα από τα "οδοφράγματα" αναχαίτισης της νεοσυντηρητικής λαίλαπας - με όποιο προσωπείο κι αν εμφανιστεί - και από τα "οχυρά" αντεπίθεσης, που μπορεί και πρέπει να επανδρώσει όλο και πιο μαζικά το λαϊκό κίνημα. Το αποτέλεσμα των εκλογών, η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΚΚΕ, η ακόμα μεγαλύτερη απήχηση των πολιτικών του θέσεων και το μήνυμα αγανάκτησης και δυσαρέσκειας προς το δικομματισμό, επιβεβαίωσαν την εκτίμηση του Κόμματος ότι η αναγκαία αντεπίθεση του λαού είναι δυνατό να υπάρξει. Επιβεβαίωσαν ότι εκτός από τους θιασώτες της καθεστηκυίας τάξης, παρόντες είναι όλοι εκείνοι οι αγωνιστές, που δε σκύβουν το κεφάλι, δε βολεύονται στην παθητικότητα και τη στείρα δυσαρέσκεια.

Γι' αυτό η "επόμενη μέρα" κουβαλάει το βάρος των νέων ευθυνών που καλούνται να σηκώσουν οι κομμουνιστές και οι πραγματικοί αριστεροί. Γι' αυτό και δε χωράει καμία επανάπαυση. Δε χωράει καμία ολιγωρία και επανάπαυση λόγω του θετικού αποτελέσματος. Οι κομμουνιστές, οι πραγματικοί αριστεροί, έχουν μπροστά τους νέους μεγάλους αγώνες για την προστασία των δικαίων του λαού και την προσπάθεια να συντελεστούν θετικές διεργασίες στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων. Από σήμερα κιόλας, τα μέλη, οι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος πρέπει να στρατευτούν, να ανασκουμπωθούν, οργανώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση. Τα πεδία που ανοίγονται ενόψει:

Της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που θα είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του προγράμματος "σύγκλισης".

Των νέων μέτρων - επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Της εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής για το νέο έτος, που μαζί με τις διαδικασίες εκποίησης της παραγωγικής βάσης, αποτελούν την "πρώτη" εντολή του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση Σημίτη.

Τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, της φορο-επίθεσης εναντίον μισθωτών και μικρομεσαίων, της περιθωριοποίησης της αγροτιάς.

Τα αμερικανόπνευστα σενάρια "ντε φάκτο" διχοτόμησης του Αιγαίου και "ντε γιούρε" διχοτόμησης της Κύπρου, είναι μέτωπα που έτσι κι αλλιώς θα ανοίξουν, με μεγαλύτερη ένταση, οι εκπρόσωποι των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. Πρέπει και μπορούν να γίνουν μέτωπα πάλης και από την πλευρά του λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό οι κομμουνιστές, οι αριστεροί, δεν έχουν την πολυτέλεια να εφησυχάζουν. Εχουν την υποχρέωση να οργανώσουν την "επόμενη" μέρα της αντίστασης και της αντεπίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ