Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο αφανισμός των ΕΒΕ δεν είναι μονόδρομος

Του Κώστα ΚΙΣΣΑ *

Η χρονιάτικη σύσκεψη των Ομοσπονδιών, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα ανταλλαγής απόψεων και προβολής των θέσεων των επαγγελματιών και βιοτεχνών. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της σύσκεψης στην άνοδο του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, καθώς και στον αγωνιστικό προσανατολισμό του.

Τα τελευταία χρόνια, κάτω από την ουσιαστική συνεργασία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ, υπάρχει μία μείωση των αγώνων των ΕΒΕ. Στη σύσκεψη αντιπαρατίθενται από τη μία μεριά οι δυνάμεις που προσβλέπουν στην άνοδο των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ και από την άλλη οι δυνάμεις εκείνες που, πίσω από το πρόσχημα για "ξεπερασμένες και αναχρονιστικές" μορφές πάλης, ρυμουλκούν το συνδικαλιστικό κίνημα στην παγίδα ενός ατέρμονου διαλόγου.

Παίζουν έτσι το παιχνίδι των κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν τυφλά τις κατευθύνσεις της ΕΕ για κλείσιμο των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η αντιΕΒΕ αυτή τακτική τόσο των προαναφερθέντων παρατάξεων, όσο και των παρατρεχάμενων τους, οδηγεί αντικειμενικά στην απώλεια της εμπιστοσύνης των ΕΒΕ στο συνδικαλιστικό τους κίνημα και την αποτελεσματικότητα του. Οδηγεί επομένως στην απονεύρωση του συνδικαλιστικού κίνηματος, στον ιδεολογικό του αφοπλισμό, καθιστώντας το με αυτό τον τρόπο αδύναμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ενα άλλο αρνητικό σημείο της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ότι δεν προωθείται η αναζήτηση των φυσικών συμμάχων των ΕΒΕ και η συγκρότηση κοινού μετώπου με τα στρώματα που θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική (εργατοϋπάλληλοι, αγρότες κτλ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι καθυστερεί η συνεργασία κι ο συντονισμός ακόμη και με τα πιο συγγενή τμήματα, δηλαδή των βιοτεχνών με τους επαγγελματίες και με τους εμπόρους.

Η σύσκεψη της Κυριακής, αντί να αποτελέσει εφαλτήριο νέων αγώνων και απαρχή περαιτέρω συσπείρωσης, επιχειρείται να οδηγηθεί σε μια ακόμη ρουτινιάρικη καταγραφή των προβλημάτων. Πιστεύομε ότι υπάρχει σκοπιμότητα, εκτός αν πίσω από αυτά τα προβλήματα δε βλέπουμε τους υπεύθυνους, αν κάμουμε τα στραβά μάτια στις αιτίες που τα προκαλούν.

Ο αφανισμός των ΕΒΕ όχι μόνο δεν είναι νομοτελειακός. Μπορεί να αποτραπεί. Η αρχή θα γίνει με το δικό μας σωστό προσανατολισμό. Να πάψουμε να παραβλέπουμε τις συνέπειες της ένταξης στην ΕΕ, την υποταγή στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στις κατευθύνσεις του προγράμματος "σύγκλισης". Δεν αρκούν οι αποσπασματικές αναφορές και τα SOS. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κάτω από τη γενική θεώρηση των πραγμάτων. Και αυτό σημαίνει ξεκάθαρο μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις που εφάρμοσαν αυτή την πολιτική και τα κάθε είδους δεκανίκια τους. Πρέπει μέσα από τη σύσκεψη να βγει μήνυμα ότι οι ΕΒΕ θα μαυρίσουν τους υπαίτιους του αφανισμού τους. Οχι μισόλογα και κολακείες, όχι δηλώσεις νομιμοφροσύνης στους διαχειριστές των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, που μόνο στην επίσπευση της εξαφάνισής μας συντελούν.

Η σύσκεψη της 15ης Σεπτέμβρη προσφέρεται να ξεκινήσει, έστω και αργά, μια ουσιαστική επίθεση στις αιτίες της κρίσης, μία δυναμική διεκδίκηση χάραξης μιας άλλης οικονομικής πολιτικής, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που θα παίρνει υπόψη της κατ' αρχήν το συμφέρον της χώρας και θα στηρίζεται στους ΕΒΕ και στους άλλους εργαζόμενους.

* Ο Κώστας Κίσσας είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΟΒΣΘ και μέλος του Προεδρείου ΓΣΕΒΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ