Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΕΒΕΡΤ
"Κροκοδείλια δάκρυα" για την ανεργία

Μετά τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, σειρά είχαν οι άνεργοι να δεχτούν τη "φροντίδα" του Μ. Εβερτ, ο οποίος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του για την ανεργία. Εχοντας επίγνωση ότι το συνεχές τάξιμο εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, στο οποίο διακρίθηκαν τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να ξανατάξει νέες θέσεις εργασίας και αρκέστηκε να δημαγωγεί για την κατάσταση των ανέργων. Αναγνώρισε ότι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο απέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ ως μαγική λύση που θα εξαλείψει το φαινόμενο της ανεργίας πρότεινε γενικώς και αορίστως την "ανάπτυξη".

Ο πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε ότι η ανεργία στο τέλος του αιώνα θα φτάσει στο 15%, εξαιτίας της μείωσης του αγροτικού τομέα και το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξεχνώντας να πει ότι η εξέλιξη αυτή εκπορεύεται από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες με ευλάβεια αποδέχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις αιτίες της ανεργίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους παράνομους ξένους εργάτες, λέγοντας ότι καταλαμβάνουν θέσεις Ελλήνων, αν και φρόντισε να πει ότι ο ίδιος δε λέει ότι πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Αφησε όμως να εννοηθεί ότι οι ξένοι φταίνε για την αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Υπερασπίστηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, ισχυριζόμενος ότι αυτές αυξάνουν την απασχόληση, σε αντίθεση με τον "κρατισμό" που οδηγεί στην ανεργία.

Ο Μ. Εβερτ, πέρα από τις φραστικές κορόνες και το ανέξοδο ενδιαφέρον για τους ανέργους, όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν συμφωνεί με την καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών, ήταν αποκαλυπτικός. Επικαλέστηκε την αντεργατική "Λευκή Βίβλο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λέγοντας ότι εκεί προβλέπεται μείωση των ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Είπε επίσης ότι η υιοθέτηση αυτού του αιτήματος - που το ζητούν τα συνδικάτα - θα αποτρέψει τον ερχομό ξένων επενδυτών.

Οσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας που σήμερα είναι καθηλωμένα στο απαράδεκτο ποσόν των 2.800 δρχ. ημερησίως ο Μ. Εβερτ απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για αύξησή τους λέγοντας απλώς ότι "δε θα μειώσει αυτά τα επιδόματα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ