Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Πολιτική ξεπουλήματος και υπονόμευσης

Η εκχώρηση του δικαιώματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες και η συστηματική υπονόμευση της ΔΕΗ είναι το αποτέλεσμα της ενεργειακής πολιτικής του δικομματισμού την τελευταία εξαετία

Μετά την υγεία, την ασφάλιση, την παιδεία, την επικοινωνία, ένα ακόμη κοινωνικό αγαθό, αυτό της ενέργειας, οδηγείται στην πλήρη εμπορευματοποίηση. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, στο όνομα της δήθεν απελευθέρωσης της αγοράς. Προετοίμασαν το έδαφος ώστε το 1999 να ολοκληρωθεί η "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας, όπως επιτάσσει σχετική απόφαση της Κομισιόν, που φέρει και την υπογραφή και της Β. Παπανδρέου.

Από την παρέμβαση δηλαδή των κυβερνήσεων, που γινόταν μέχρι τώρα στον τομέα της ενέργειας και στη ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μεταφορά κερδών στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω του συστήματος των προμηθειών, των τιμών και γενικά της όλης της λειτουργίας, περνάμε στην απευθείας εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο της δυνατότητας να εξασφαλίζει υπερκέρδη από την παραγωγή και διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσματα αυτής της ενεργειακής πολιτικής αναμένεται να πλήξουν σοβαρά τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι ουσιαστικά θα επιδοτούν το μεγάλο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα αποτελέσματα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολή των Βρυξελλών, είναι αυτό της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με την ιδιωτικοποίηση της βρετανικής ΔΕΗ, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε πάνω από 40%, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 40% και οι μισθοί κατά 30%, ενώ έπεσε και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στη χώρα μας το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε η κυβέρνηση της ΝΔ, για να χτίσει στη συνέχεια πάνω σε αυτόν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ θεσμοθέτησε την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και από συμβατικά καύσιμα, με το νόμο 1914/90. Ο νόμος αυτός επιτρέπει την ίδρυση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με οποιοδήποτε καύσιμο, με τον όρο η παραγόμενη ενέργεια να διατίθεται αποκλειστικά στη ΔΕΗ.

Με το νόμο 2244/94 του ΠΑΣΟΚ επιτρέπεται στους ιδιώτες να κατασκευάζουν και να λειτουργούν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από συμβατικά καύσιμα, τις οποίες μάλιστα επιδοτεί με 50% η ΕΕ, κάτι που δεν επιτρέπεται για τη ΔΕΗ. Ο ίδιος νόμος υποχρεώνει τη ΔΕΗ να αγοράζει απ' τους ιδιώτες ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ υψηλές τιμές, καθώς και να παρέχει δωρεάν τα δίκτυά της στους ιδιώτες. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία θυγατρικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με ιδιώτες, προετοιμάζοντας έτσι την πολυδιάσπαση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίησή τους. Στα πλαίσια του παραπάνω νόμου πρόσφατα η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου εξέδωσε υπουργική απόφαση βάσει της οποίας δίνεται στη ΔΕΗ η δυνατότητα υπογραφής προγραμματικών συμφωνιών με ιδιώτες για την ίδρυση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ σύμφωνα με τη σχετική απόφαση θα υποχρεούται να αγοράζει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή - όπως διευκρινίζεται χαρακτηριστικά - που να δημιουργεί "εύλογο κέρδος στους ιδιώτες επενδυτές".

Σύμφωνα με την οδηγία της Κομισιόν, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όλα τα κράτη - μέλη θα πρέπει από 1/1 1997 και μέχρι το 2003 να έχουν ενσωματώσει στις εθνικές τους νομοθεσίες τη σχετική οδηγία, η οποία προβλέπει ένα πρώτο άνοιγμα της τάξης του 22% σε πρώτη φάση, το οποίο θα φτάσει σταδιακά στο 33% το 2003. Αρκεί να σημειώσουμε ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 42 δισ. ECU.

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ