Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Γιέλτσιν - Κολ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ. -

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν συναντήθηκε την Παρασκευή, 7 Σεπτέμβρη, στην εξοχική κατοικία στο Ζαβίντοβο (100 χλμ. από τη Μόσχα), με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Οι συνομιλίες διήρκησαν τέσσερις ώρες και επικεντρώθηκαν σε διεθνή και διμερή θέματα, όπως η κατάσταση στην Τσετσενία, η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Ιράκ (που επέκρινε έντονα η Ρωσία), η προοπτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επικαλούμενο αξιωματούχο που παραβρέθηκε στις συνομιλίες των δύο ηγετών, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ο Κολ δήλωσε στον Γιέλτσιν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς εντός του 1996. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι ενδεχόμενη απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξαρτηθεί από την εξέλιξη των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

Από την άλλη μεριά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κολ ότι βρήκε τον Γιέλτσιν "σε πλήρη ενέργεια" και "πολύ αισιόδοξο", στο Κρεμλίνο εντείνονται οι κινήσεις για την αντικατάσταση του Προέδρου, ο οποίος πρόκειται να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς στο τέλος του Σεπτέμβρη. Την Παρασκευή ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Λέμπεντ, που θεωρείται πρόσωπο - κλειδί των εξελίξεων από την περίοδο ακόμα των προεδρικών εκλογών, είχε δηλώσει ότι είναι καιρός ο Γιέλτσιν να ορίσει αντικαταστάτη του τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του. Την πρόταση αυτή, όμως, απέρριψε ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ανατόλι Τσουμπάις, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος "βρίσκεται σε κανονική εργασιακή κατάσταση".

  • Αρχισε από χτες η σταδιακή αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας από τον Αλεξάντρ Λέμπεντ με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ