ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε στρατιωτικού τύπου εμπλοκή στο έδαφος του Ιράκ, προκειμένου να δημιουργήσει τη "ζώνη ασφαλείας" που θα της επιτρέψει να ελέγξει πιθανές επιχειρήσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε βάρος της και παράλληλα να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή. Αλλά η προώθησή της δε γίνεται πια με την ίδια σιγουριά, καθώς η αντίθεση πολλών αραβικών χωρών (Συρία, Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου), η αβεβαιότητα για την αντίδραση της Βαγδάτης, η ιρανική καταδίκη της επιχείρησης και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ρωσίας προκαλούν ερωτηματικά για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει.
Ετσι, χτες η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, δήλωσε ότι ίσως να μη χρειαστεί να υπάρξει επιχείρηση σε ιρακινό έδαφος και να παρακολουθούνται οι κινήσεις των αντικαθεστωτικών Κούρδων μέσω ηλεκτρονικών μέσων (δορυφόροι).
Η αμερικανική διπλωματία εξακολουθεί, πάντως, να στηρίζει την τουρκική - υπό εκκόλαψη - πρωτοβουλία για την "ουδέτερη ζώνη", υπό την αίρεση όμως ότι θα πρόκειται για "προσωρινό" μέτρο. Μόνο που η έννοια της λέξης "προσωρινό" δε διευκρινίζεται...
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουόρεν Κρίστοφερ, δικαιολόγησε τις τουρκικές προθέσεις, υιοθετώντας τη διατύπωση "... (οι Τούρκοι) έχουν πραγματικούς λόγους να ανησυχούν για τα σύνορά τους και το ΡΚΚ", ενώ επανέλαβε την αμερικανική θέση περί μη απειλής της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.
Ωστόσο, είναι άξιο απορίας πώς από τη μια οι ΗΠΑ σε επίπεδο φραστικών διατυπώσεων τίθενται υπέρ της διατήρησης των σημερινών συνόρων του Ιράκ (προφανώς για να αποτραπεί η διεύρυνση του ρόλου του Ιράν), και από την άλλη σε επίπεδο πραγματικών κινήσεων (πυραυλικές επιθέσεις, υπόγεια στήριξη των αυτονομιστικών τάσεων κουρδικών ομάδων) απεργάζονται ουσιαστικά τη διάλυσή του.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με ένα σενάριο το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως σε αμερικανικές εφημερίδες τις τελευταίες μέρες, η διαβόητη CIA είχε "στα σκαριά" σχέδιο για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, μέσω ένοπλων αντικαθεστωτικών ομάδων του Ιράκ.
Ο αδυσώπητος κουρδικός εμφύλιος στο Βόρειο Ιράκ συνεχίστηκε και χτες, με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, εκπρόσωποι του οποίου ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεγκάλα, και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, η οποία επανέλαβε την επίκλησή της για βοήθεια προς... πάντα ενδιαφερόμενο, της αμερικανικής διπλωματίας συμπεριλαμβανομένης. Ο αριθμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί...