Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή εξωτερική πολιτική

Το θέμα επανέρχεται κάθε φορά που προκύπτει οποιαδήποτε όξυνση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, όταν ξεπροβάλλει η αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια, όταν διαφαίνονται οι ανέντιμες λύσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και το Κυπριακό, όταν γίνονται αφόρητες οι πιέσεις των "συμμάχων" προς την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Τότε, με μιας διαβάζουμε κι ακούμε πολλές φωνές που ζητούν "κοινό συμβούλιο εθνικής εξωτερικής πολιτικής", "ενιαίο αμυντικό δόγμα", "εθνικό ταμείο άμυνας", "εθνική στρατηγική", κλπ. Μόνο το ΚΚΕ φανερά και ξάστερα δηλώνει, πως αυτά λέγονται για να θολωθούν τα νερά. Και να γιατί:

  • Ολα τα κόμματα - εκτός του ΚΚΕ - αποδέχονται τόσο στις διακηρύξεις τους, όσο και στις πράξεις τους το δόγμα "ανήκουμε εις τη Δύσιν".
  • Είναι γνωστό πως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της ελληνικής Βουλής ευχαρίστησε το Γενάρη του 1996 τις ΗΠΑ για τη δράση τους στο Αιγαίο.
  • Η ΝΔ βρίσκεται το ίδιο σταθερά προσανατολισμένη στο δόγμα του ιδρυτή της.
  • Οι δε λεονταρισμοί της ΠΟΛ.ΑΝ απέναντι στην Τουρκία και επιμέρους και κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ, δε βρίσκουν πρακτική στάση, αφού το κόμμα αυτό δεν αμφισβητεί την υποταγή της χώρας μας στις επιβουλές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Ο ΣΥΝ ενώ συνεχώς διαμαρτύρεται για έλλειψη "εθνικής στρατηγικής" είναι γνωστή η αγάπη που τρέφει προς την ΕΕ και τις αυταπάτες που έχει για το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ.
  • Το ΔΗΚΚΙ στην ιδρυτική του διακήρυξη κραυγάζει: "Ασφαλώς και θα παραμείνουμε στην Ευρώπη στην οποία ανήκουμε", ενώ στην ίδια διακήρυξη για το ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις σ' αυτό σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας, για τη ΔΕΕ, τις βάσεις, τη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κλπ., δε γίνεται καν λόγος.

Οπως φαίνεται κι από τα παραπάνω, αυτές οι δυνάμεις συνδέουν το μέλλον της χώρας με την υποταγή στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Γερμανίας. Αυτά τα κόμματα ήδη ακολουθούν κοινή εξωτερική πολιτική, αυτήν της υποτέλειας.

Αντίθετα, το ΚΚΕ στηρίζει την αντίληψή του στα εξωτερικά θέματα στο συμπέρασμα πως "χωριό" με τους ιμπεριαλιστές και τους μηχανισμούς τους δε γίνεται. Η υποταγή οδηγεί στην απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας και όπως δείχνουν και τα πρόσφατα γεγονότα στο Αιγαίο και στο σοβαρό κίνδυνο της απώλειας της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Χρειάζεται αντίσταση και σύγκρουση του λαού και της χώρας μας με τα σχέδιά τους.

Γιατί όμως τόσο "μεράκι" για κοινή "εθνική στάση", αφού όπως βλέπουμε όλοι τους - εκτός το ΚΚΕ - στη στρατηγική της υποταγής συμφωνούν. Κάνουν λόγο για "λαθεμένους χειρισμούς" και έλλειψης κοινής στρατηγικής, επειδή ακριβώς αισθάνονται πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αγανακτισμένη στην κυριολεξία από τη στάση των "συμμάχων" μας στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Θέλουν, λοιπόν, να φορέσουν ένα "καπέλο ομοψυχίας", για να περιορίσουν αυτήν την αγανάκτηση.

Ιδιαίτερα αυτό που προτείνει ο ΣΥΝ για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αποτελεί το επισφράγισμα των αντιδραστικών σχεδίων. Και να γιατί: Ενα τέτοιο συμβούλιο, όπως έδειξε και η εμπειρία με τις συναντήσεις των αρχηγών, δημιουργεί νέα στεγανά, και βοηθά να παίρνονται αποφάσεις μακριά και χωρίς, όχι μόνο τη γνώμη, αλλά ούτε καν τη γνώση από το λαό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αντιδραστική και οπισθοδρομική πρόταση, που αποκαλύπτει πώς καταλαβαίνει τη δημοκρατία ο ΣΥΝ.

Εκτός αυτού ένα τέτοιο εξωσυνταγματικό όργανο, που θα πιέζει για "ομόψυχες" και ομόφωνες αποφάσεις των πολιτικών δυνάμεων, θα πιέζει βέβαια αυτούς που εκδηλώνουν οποιαδήποτε αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μια πίεση που θα ασκούν βέβαια κυρίως τα "κυβερνητικά κόμματα". Μήπως μπορεί να ξεχάσει κανείς πως στη βάση αυτής της εθνικής "ομοψυχίας" ο ΣΥΝ στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχε έως και στα εθνικιστικά συλλαλητήρια που έγιναν στη χώρα μας;

Αλλά ακόμη κι αν υπάρχει μια σωστή απόφαση ενός τέτοιου συμβουλίου αυτή αμέσως θα ανατρέπεται όποτε το θελήσουν οι ιμπεριαλιστές. Κι εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε πως υπήρχε ομόφωνη απόφαση στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων για να μη συμμετέχει η χώρα μας με στρατιωτικό σώμα στην κρίση της Βοσνίας. Απόφαση που ανατράπηκε και τελικά στάλθηκε εκστρατευτικό σώμα, μόλις διέταξε το ΝΑΤΟ.

Απ' όλες, λοιπόν, τις πλευρές η σύγκληση ενός τέτοιου Συμβουλίου θα είναι αρνητική για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Αντίθετα, θα ήταν πολύ χρήσιμη η αναβάθμιση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά σε συνθήκες πλήρους και ουσιαστικής ενημέρωσης του λαού, αφού τα θέματα αυτά είναι ιδιαίτερα σοβαρά και δεν μπορεί αιωνίως να παίρνονται αποφάσεις για το μέλλον της χώρας χωρίς την ενημέρωση και γνώμη του ελληνικού λαού.

Ομως μια ακόμη, η μόνη πιο ουσιαστική, απάντηση σ' αυτά τα σχέδια της υποταγής και της συναίνεσης με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που θα βοηθήσει στη συγκρότηση ενός πανίσχυρου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με στόχο την ανατροπή των ξένων σχεδίων στην περιοχή μας, αλλά και την αποτροπή λύσεων σε βάρος της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ