Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΑ
Η ελπίδα στο ΚΚΕ

- Τι περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις εκλογές;

- Δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα θετικό γι' αυτούς και για τα προβλήματα που τους απασχολούν, αν δε χτυπηθεί ο δικομματισμός. Το θετικό γεγονός μπορεί να προέλθει μόνο από τη μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, του κόμματος που στήριξε κάθε αγωνιστική προσπάθεια, κάθε αγωνιστική φωνή, που στην πράξη αμφισβήτησε την κυριαρχία των πολυεθνικών και των κομμάτων που στήριξαν με την πολιτική τους τα μεγάλα ταξικά συμφέροντα. Στο διάστημα μέχρι τις εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και τα τρία μικρότερα ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ - ΠΟΛ. ΑΝ θα προσπαθήσουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους με ψεύτικα λόγια, με συνθήματα περί εκσυγχρονισμού, για λιγότερο κράτος, για κοινωνική συναίνεση, για κράτος δικαίου κλπ.

- Πώς αποπροσανατολίζουν;

- Αποκρύπτουν συνειδητά από τον ελληνικό λαό ποιος φταίει για το κλείσιμο δεκάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, για το ξεπούλημα στους ιδιώτες των δημοσίων οργανισμών, των ναυπηγείων, των τομέων της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας. Δε λένε τίποτα για την καθημερινή μείωση του εισοδήματος, για το χτύπημα των ασφαλιστικών και των εργασιακών δικαιωμάτων. Και αυτό το κάνουν συνειδητά, γιατί θέλουν να καλύψουν τις ευθύνες τους, τη συμφωνία τους με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με τη Λευκή Βίβλο, με τις εντολές των βιομηχάνων, συνολικά της άρχουσας τάξης της χώρας μας και της Ευρώπης.

- Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι;

- Φυσικά οι εργαζόμενοι δε θα τους κάνουν τη χάρη - ιδιαίτερα τα τμήματα που βρέθηκαν μαζί με τους κομμουνιστές στους αγώνες για την περιφρούρηση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, θα στηρίξουν το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που αντιπαλεύει τα μεγάλα συμφέροντα, που προωθεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική προς όφελος του λαού.

Οι οικοδόμοι, οι μεταλλεργάτες της Ζώνης, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι νέοι στις τεχνικές σχολές, μαζί με άλλα κοινωνικά στρώματα συμμετείχαν αγωνιστικά ενάντια στις βασικές αντιλαϊκές επιλογές, ενάντια στα συμφέροντα της ολιγαρχίας, βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα, συντόνισαν τα βήματά τους, προώθησαν σε ένα βαθμό μέτωπα ενάντια στα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστές. Σ' αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι στήριξαν τις ελπίδες τους στο ΚΚΕ.

- Δυναμώνουν αυτές οι ελπίδες;

- Το ΚΚΕ συμπαραστάθηκε, στήριξε τους αγώνες, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που προωθούσαν τη συναίνεση και την υποταγή στα συμφέροντα των Βρυξελλών. Για να δυναμώσουν οι ελπίδες χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει νέα, πιο αποφασιστική δύναμη στο λαϊκό κίνημα. Θα ενισχύσει τη φωνή της αντεπίθεσης, της στήριξης κάθε πρωτοβουλίας που αμφισβητεί το σημερινό σάπιο κοινωνικό καθεστώς. Θα συμβάλλει ένα ισχυρό ΚΚΕ στην αφύπνιση αρκετών εργαζομένων, στη συσπείρωσή τους στη βάση μιας άλλης πολιτικής, στη δραστηριοποίηση πιο αποφασιστικά στο μαζικό κίνημα, στη δημιουργία ενός μετώπου πάλης που εναντιώνεται στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, που θα αμφισβητεί την εξουσία τους. Αυτό είναι που φοβούνται οι βιομήχανοι και τα κόμματα της συναίνεσης και της υποταγής. Γι' αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν τη δυναμική των θέσεών μας. Ομως οι εργαζόμενοι θα τους χαλάσουν τα σχέδια, θα απαντήσουν μαχητικά ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων τις προσπάθειές τους. Θα ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, το κόμμα που ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό τους. Λ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ