Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι φταίχτες δημαγωγούν

Οι αγρότες που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 19% του πληθυσμού, λόγω των οξυμένων προβλημάτων τους τα οποία έγιναν πανελλαδικά γνωστά με τις μεγάλες κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα, αποτελούν μόνιμο στόχο καταδημαγώγησης με προεκλογικές υποσχέσεις και στόχο την ψηφοθηρία.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία η παρέμβαση του αρχηγού της ΝΔ που με τις τελευταίες προεκλογικές ανακοινώσεις του υπόσχεται δέσμη μέτρων για "τόνωση" του αγροτικού τομέα. Ετσι, από τα επτά μέτρα που υπόσχεται να πάρει αν γίνει κυβέρνηση - και μάλιστα στις πρώτες 30 μέρες - τα τέσσερα αναφέρονται στους αγρότες. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ, μεθοδικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, "επενδύει πολιτικά" στους αγρότες. Τους αντιμετωπίζει σαν εκλογική πελατεία και, γι' αυτό, καταδημαγωγεί, υποσχόμενη να λύσει τα προβλήματά τους. Προβλήματα όμως που έχει δημιουργήσει η ίδια και η πολιτική της ΕΕ που υποστηρίζει. Γνωρίζουν στη ΝΔ πως, χωρίς να "κλέψουν" ψήφους από τους δυσαρεστημένους αγρότες, δεν μπορεί το κόμμα τους να επανέλθει στην κυβερνητική εξουσία και γι' αυτό πασχίζουν να ξεγελάσουν τους αγρότες.

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ κοροϊδεύει τους αγρότες. Ο πρώτος μεγάλος εμπαιγμός ήταν όταν υπέγραφε η ΝΔ την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και διακήρυττε ότι οι πιο "τυχεροί!!" και "ευνοούμενοι", που θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, θα είναι οι Ελληνες αγρότες, αφού τους ανοίγεται η μεγάλη αγορά των 300 εκατ. καταναλωτών των αγροτικών προϊόντων μας. Βέβαια, στα επόμενα χρόνια, συνέπεια της ένταξης ήρθαν οι χωματερές και το "ξεπάτωμα" δέντρων και αμπελιών, οι χαμηλές τιμές και η κατάργηση των τιμών παρέμβασης, μείωση και κατάργηση επιδοτήσεων. Αντίθετα, προέκυψαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές εφοδίων (λιπάσματα, σπόρους, φυτοφάρμακα, καύσιμα κλπ.) Είχαμε πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ποσοστώσεις και περιορισμούς στην παραγωγή και τις εξαγωγές και αντίθετα, αύξηση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, η δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και των συνεταιρισμών τους.

Δημαγωγεί και ψεύδεται λοιπόν η ΝΔ, όταν λέει ότι ενδιαφέρεται για τους αγρότες. Η ίδια η πολιτική πρακτική της και σαν αντιπολίτευση, ήταν καταστροφική για τον αγροτικό κόσμο, όταν υπονόμευε τους αγώνες των αγροτών και επικροτούσε το νέο καθεστώς, προς το χειρότερο, για το βαμβάκι.

Είναι η ΝΔ μαζί με τα άλλα κόμματα του δικομματισμού, που υλοποιούν και στηρίζουν τα καταστροφικά μέτρα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, δέσμια της πολιτικής τους υποταγής στη συμφωνία του Μάαστριχτ και τη συνθήκη της ΓΚΑΤΤ. Αυτός ο μονόπλευρος προσανατολισμός που έχουν αποδεχτεί τα κόμματα αυτά, κάνει κάλπικη, αφερέγγυα και δημαγωγική κάθε υπόσχεση για στήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας.

Η δημαγωγία της ΝΔ όμως φθάνει στα όρια της πρόκλησης καθώς, στην τριετία της, υπερτριπλασιάστηκαν οι τιμές των αγροτικών καυσίμων και υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές των λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και γεωργικών μηχανημάτων. Αλήθεια τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τη ΝΔ σαν κυβέρνηση, αλλά και σαν αντιπολίτευση. Οταν δεχόταν την επιβολή και τη μείωση της ποσόστωσης στο βαμβάκι, "απελευθέρωνε" τις αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών εφοδίων, καυσίμων, μηχανημάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών κλπ, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στις πολυεθνικές. Οταν οδηγούσε σε χρεοκοπία το συνεταιριστικό κίνημα και έκλεινε τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Οταν υπέγραφε το 1992 την καταστροφική και εξοντωτική νέα ΚΑΠ για τα σιτηρά, καπνά και την κτηνοτροφία και την παρουσίαζε σαν επιτυχία;

Ετσι, οι δεσμεύσεις της προεκλογικά για μείωση των τιμών καυσίμων και του συντελεστή ΦΠΑ των γεωργικών μηχανημάτων, έχουν την ίδια αξιοπιστία που είχαν οι ίδιες δεσμεύεις του ΠΑΣΟΚ πριν και ξεχάστηκαν για χάρη του προγράμματος σύγκλισης, με το οποίο συμφωνεί απόλυτα η ΝΔ.

Φυσικά, η ΝΔ δεν κάνει λόγο για αντιμονοπωλιακό έλεγχο των τιμών των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, όπου οργίαζε η κερδοσκοπία και είναι πάγιο αίτημα των αγροτών. Για να "μπουρδουκλώσει" τους αγρότες, ο Μ. Εβερτ καταφεύγει σε υποσχεσιολογία προβάλλοντας ποσοστά και νούμερα, που καμιά ουσία δεν μπορεί να αλλάξουν, αφού δεν προβλέπεται αντιμονοπωλιακός έλεγχος τιμών... Το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει την ταξική προσήλωσή του στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Διαμάντω ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ