Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Σύγχρονη δουλεία η παιδική κακοποίηση

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Διακήρυξη και πρόγραμμα δράσης κατά της σεξουαλικής και εμπορικής εκμετάλλευσης των παιδιών ενέκριναν χτες στη Στοκχόλμη αντιπρόσωποι 126 κυβερνήσεων και 50 υπηρεσιών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων, στη διάρκεια της δεύτερης μέρας των εργασιών της παγκόσμιας διάσκεψης για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, που γίνεται στη Στοκχόλμη.

"Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με σκοπό το κέρδος είναι σύγχρονη μορφή δουλείας, που απαιτεί τη διεθνή συνεργασία ώστε να τερματιστεί" επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της διακήρυξης του φόρουμ.

Κατά τους περισσότερους συνέδρους η διακήρυξη της Στοκχόλμης, αν και δε δεσμεύει νομικά, αποτελεί μία σθεναρή - την πρώτη του είδους - ηθική δέσμευση για μελλοντική συνεργασία και βραχυπρόθεσμη ενίσχυση του νομικού αγώνα κατά της πορνογραφίας και των διεθνών δικτύων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Ωστόσο, δεν απουσίασαν και ορισμένοι σύνεδροι (κυρίως από την Κούβα και την Κολομβία) που επέκριναν το κείμενο επί της ουσίας, επισημαίνοντας ότι δε στηλιτεύονται οι θεμελιώδεις αιτίες του φαινομένου, όπως η διεθνοποίηση της οικονομίας, ο υπερφιλελευθερισμός και η φτώχεια εκατομμυρίων οικογενειών σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Πάιοτ, επικεφαλής υπηρεσίας του ΟΗΕ για το ΕΪΤΖ, η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών θα αντιμετωπιστεί δραστικά εάν γίνουν πιο σκληροί οι - αν και λιγοστοί - υπάρχοντες νόμοι. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η τιμωρία των ενηλίκων που παραβιάζουν νόμους σχετικούς με την εμπορική και σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς, εφόσον συνειδητοποιηθεί ότι η δράση τους είναι σοβαρότατο έγκλημα που επισείει αυστηρές ποινές". Ο ίδιος αξιωματούχος κατέληξε λέγοντας ότι "η δημοσιοποίηση τέτοιων περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών, η αυστηρότητα και η επιβολή των νόμων κατά των δραστών με συνέπεια είναι σημαντικά στοιχεία για την επιτυχή καταστολή αυτού του φαινομένου".

Την ώρα που διαδραματίζονταν τα παραπάνω στο συνέδριο της Στοκχόλμης, έβλεπε το φως της δημοσιότητας η ακόλουθη είδηση από την Αυστραλία: 76χρονος Αυστραλός παραπέμφθηκε σε δικαστήριο του Μπρισμπέιν με τις κατηγορίες 850 περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τα μέσα της δεκαετίας του '60 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ