Αμέσως μετά τις εκλογές και - άσχετα από το νικητή τους - θα επιταχυνθούν τα σχέδια για την πώληση των τραπεζών Κρήτης, Αττικής και Κεντρικής Ελλάδος
Στο προσκήνιο θα βρεθούν αμέσως μετά τις εκλογές και οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κρατικών τραπεζών, τις οποίες, τόσο η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, εντάσσουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εκπληρώνοντας έτσι τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για λιγότερο κράτος. Ασχετα από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να απεμπλακεί το κράτος από τις τράπεζες Αττικής, Κεντρικής Ελλάδος και Κρήτης. Είναι πάντως απορίας άξιο πώς η - όποια - κυβέρνηση θα δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών αυτών.Τεχνικά τουλάχιστον, τέτοιες αποφάσεις δε στέκουν.
Για του λόγου το αληθές, να σημειωθεί ότι και οι τρεις είναι κερδοφόρες, μηδέ εξαιρουμένης της "νέας" Τράπεζας Κρήτης, το "καθαρό" μέρος της οποίας αναμένει κέρδη στην πρώτη χρήση του 1996, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων της "παλιάς" Τράπεζας Κρήτης. Η αποδοτικότητά τους, οι αριθμοδείκτες τους κτλ. είναι σε καλά επίπεδα και μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και χωρίς να παρέμβει η "ιδιωτική πρωτοβουλία". Και οι τρεις είναι καθαρά εμπορικές, ασχολούνται δηλαδή με τη χορήγηση πιστώσεων, την άντληση καταθέσεων, τη μεταφορά λογαριασμών και γενικότερα την εκτέλεση των συνηθισμένων τραπεζικών εργασιών, που ο κάθε πελάτης ζητά στις συναλλαγές του με μια τράπεζα. Είναι, επομένως, τράπεζες ευρείας πελατειακής βάσης και συνάμα χρηματοοικονομικά υγιείς.
Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, δεν ξαφνιάζει το γεγονός ότι και οι τρεις προσελκύουν ήδη έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως από άλλες τράπεζες, που βλέπουν μέσα από την αγορά αυτών την επέκταση των εργασιών τους με μικρό σχετικά κόστος. Το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να ανακοινώσει με περίσσια ...περηφάνια ο σημερινός "σοσιαλιστής" (!) πρωθυπουργός Κ. Σημίτης από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης θεσσαλονίκης τις αμέσως προσεχείς μέρες.