Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ψηφοθηρία και με τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Προεκλογικό παιχνίδι, με την αγωνία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, θεωρείται η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει για 4 μήνες τα τιμολόγια ρεύματος Γ κατηγορίας (καταστήματα κλπ)

Προεκλογική μείωση κατά 7% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε χτες - σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου - η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνολικών αυξήσεων σε όλες τις κατηγορίες τιμολογίων από το Γενάρη του 1997. Τα μειωμένα τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος κατηγορίας Γ (αφορούν μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα, σχολεία, κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και εμπορικών δραστηριοτήτων μικρής και μεσαίας κλίμακας) θα ισχύουν από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι και 31 Δεκέμβρη.

Το τιμολόγιο αυτό αφορά περίπου καταναλωτές - ψηφοφόρους οι οποίοι σήμερα πληρώνουν 33,28 δρχ./ΚW και με τη μείωση κατά 7% από 1η Σεπτέμβρη θα πληρώσουν 30,95 δρχ./ΚW.Η υπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα η μείωση αυτή - που ανακοινώνεται λίγες μόλις ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες και "στολίζεται" με το μανδύα της "ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων" - θα είναι προσωρινή και θα ισχύσει το πολύ για ένα τετράμηνο, μη αποκλείοντας την πιθανότητα γενικών αυξήσεων σε όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ με το έμπα του 1997. Παράλληλα, απέδωσε τη μείωση αυτή στο "νοικοκύρεμα" των οικονομικών της ΔΕΗ, που της εξασφάλισε περίπου 8 δισ. δρχ. με τη διαπραγμάτευση της μονάδας της Επιχείρησης στο Λαύριο, όσο, δηλαδή, υπολογίζεται ότι θα είναι το κόστος από το προεκλογικό ρουσφέτι της.Αντιδράσεις:

Η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων.

  • Ρύθμιση που εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Κορφιάτης και πρόσθεσε πως η απόφαση αυτή δε λύνει κανένα ουσιώδες πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αφορά μόνο ένα επιμέρους και επουσιώδες ζήτημα. Τα καυτά προβλήματα των ΕΒΕ, υπογράμμισε, που βαρύνουν αβάσταχτα το λειτουργικό κόστος των ΜΜΕ είναι η επαγγελματική στέγη, το φορολογικό, η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης, προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτα.
  • Απαράδεκτη προεκλογική παροχή, τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλης,συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν πολλά σοβαρότερα προβλήματα για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που θα μπορούσε, εάν ήθελε, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει.
  • Ο εκπρόσωπος της ΠΟΛ. ΑΝ. χαρακτήρισε τις χτεσινές εξαγγελίες "ευτελείς μεθόδους" που ακολουθεί η κυβέρνηση ενόψει εκλογών.
  • Ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Μάνος υποστήριξε ότι είναι σχήμα ασύμβατο, από τη μια η κυβέρνηση να ζητά εκλογές προκειμένου να ανανεώσει την ψήφο του λαού για να πάρει νέα μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές και από την άλλη προεκλογικά να εξαγγέλλει παροχές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ