Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Απολογισμός για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων

Μίνι απολογισμό για τις επιδόσεις του υπουργείου Βιομηχανίας στις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση ενεργειακών προγραμμάτων, έκανε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,επιχειρώντας να εξωραϊσει την κατάσταση, ενώ το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας εξακολουθεί να παραμένει οξύτατα και τα επενδυτικά προγράμματα της ΔΕΗ να πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Η υπουργός, ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Στη διετία 1994 - 1995 η απορρόφηση των πόρων για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ενέργειας ανήλθε σε ποσοστό 90% και στο πρώτο επτάμηνο του 1996 η απορροφητικότητα του προγράμματος έφτασε τα 94,4%.
  • Εχει ολοκληρωθεί το σχέδιο χρηματοδότησης νέων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ύψος κάθε μιας από τις προβλεπόμενες επενδύσεις κυμαίνεται από 100 εκατ. δρχ. μέχρι 5 δισ. δρχ. Ανάλογα με το είδος της επένδυσης, το ποσοστό επιδότησης είναι από 30% μέχρι 55%.
  • Για τις επενδύσεις των αιολικών πάρκων η Β. Παπανδρέου ανέφερε ότι ήδη η ΔΕΗ και ο Σύνδεσμος Επενδυτών Αιολικής Ενέργειας έχουν συμφωνήσει τους όρους συνεργασίας τους, ενώ αύριο πρόκειται να συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία.
  • Για την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, η υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι η ΔΕΗ παρακινεί τους τελευταίους μήνες τους καταναλωτές στην Κρήτη να αντικαθιστούν τους συμβατικούς λαμπτήρες υψηλής κατανάλωσης με ισοδύναμους μικρής κατανάλωσης και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Στα πλαίσια του προγράμματος της Κρήτης προβλέπεται η αντικατάσταση 300.000 λαμπτήρων τουλάχιστον και σταδιακά προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος και στην υπόλοιπη χώρα με ενισχυμένα κίνητρα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ