Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Εμμονή στους ίδιους προσανατολισμούς

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην αναζήτηση λύσεων από αυτούς που υποθάλπουν και ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα

Με το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Κύπρο και τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στους αδιέξοδους προσανατολισμούς της, αναζήτησης λύσης για το Κυπριακό από αυτούς που ουσιαστικά συντηρούν και ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα.Κατά τ' άλλα ο Κ. Σημίτης επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου τη θέση της Ελλάδας ότι "κάθε περαιτέρω προέλαση της Τουρκίας αποτελεί αιτία πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας".Η θέση αυτή περιλαμβάνεται και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, στο οποίο ακόμα αναφέρεται "η σημασία προώθησης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου" υπονοώντας το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας - Κύπρου.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνεδρίασε το Σάββατο υπό την προεδρία του Ελληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη.Συμμετείχαν επίσης από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο ευρωβουλευτής Γ. Κρανιδιώτης και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, ενώ από την κυπριακή πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Αλ. Μιχαηλίδης, ο γενικός εισαγγελέας Αλ. Μακρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Κασουλίδης και οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων, Γ. Μάτσης και Ν. Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ, Δ. Χριστόφιας και Α. Χρήστου του ΑΚΕΛ, Σπ. Κυπριανού και Τ. Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ, Β. Λυσσαρίδης και Γ. Ομήρου από την ΕΔΕΚ και από το ΚΕΔ οι Γ. Βασιλείου και Γ. Χριστοφίδης.

Στο κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι η "πρόσφατη ένταση της τουρκικής επιθετικότητας επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση για αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης" και υπογραμμίζεται ότι "η αγανάκτηση του κυπριακού ελληνισμού αλλά και ολόκληρου του έθνους είναι δικαιολογημένη". Αφού σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου "δεν πρόκειται να παρασυρθούν στην όξυνση όπως την επιδιώκει η Αγκυρα". Επίσης αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε πρόγραμμα δράσης των δύο κυβερνήσεων για την καταγγελία και την καταδίκη της τουρκικής πλευράς. Χαρακτηριστικό του προσανατολισμού που υπάρχει, το σημείο του κοινού ανακοινωθέντος όπου γίνεται λόγος για συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας στην κατεύθυνση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα τονίζεται ότι "η ενταξιακή προοπτική διανοίγει νέες δυνατότητες και για την επίλυση του Κυπριακού".

Ο Κ. Σημίτης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ποιο είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα των κινήσεων που θα ακολουθήσουν, απάντησε ότι θα γίνουν ενέργειες προς τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οταν επίσης ρωτήθηκε αν τίθεται θέμα αλλαγής της επιδιωκόμενης λύσης της ομοσπονδίας άφησε ανοιχτό το θέμα λέγοντας "αν χρειαστεί αλλαγή θα το συζητήσουμε".

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Κύπριο Πρόεδρο, πριν αναχωρήσει από την Κύπρο το Σάββατο το βράδυ επισκέφθηκε τα σπίτια των δύο Κυπρίων αγωνιστών Τ. Ισαάκ και Σ. Σολωμού και συλλυπήθηκε τους συγγενείς τους.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ν. Ερμπακάν και η υπουργός Εξωτερικών Τ. Τσιλέρ έχουν ξεκινήσει έναν "πόλεμο" δηλώσεων, κυρίως με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας τους. Ο μεν Ν. Ερμπακάν δήλωσε ότι αποτελεί "δυστυχία" για την Τουρκία που έχει γείτονά της την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι "όσο η Ελλάδα θα έχει ένα τέτοιο ταμπεραμέντο, δε θα είναι εύκολη η αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή". Οργισμένη εμφανίστηκε η Τ. Τσιλέρ με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς,σχετικά με την τουρκική σημαία ότι "η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ πιο σημαντική από την προστασία ενός κομματιού υφάσματος". Η Τ. Τσιλέρ είπε με οργή ότι "ο καθένας να μιλάει για τη δική του σημαία" και πρόσθεσε ότι ο Ν. Μπερνς "ξεπέρασε τις οδηγίες του" όσον αφορά τα καθήκοντα του εκπροσώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ