Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορρίπτεται η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Αναμένεται πρωτοβουλία των ΗΠΑ

Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών. Το κυριότερο θέμα που θα συζητηθεί είναι η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, μάλιστα, έχει αποστείλει στις δυο πλευρές ένα προσχέδιο για κοινή ανακοίνωση των δυο ανδρών μετά το τέλος της συνάντησής τους, με στόχο την εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο μετά τα πρόσφατα γεγονότα και τις δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων, στην "πράσινη γραμμή", από μέλη της ακροδεξιάς τουρκικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" και τις δυνάμεις του "Αττίλα".

Ο Γλ. Κληρίδης δήλωσε χτες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ότι απορρίπτει την πρόταση για απευθείας συνάντηση με το Ρ. Ντενκτάς και τη χαρακτήρισε πολύ πρόωρη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων της Κύπρου. Το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι μια τέτοια συνάντηση θα είχε νόημα αν είχε προηγηθεί η διαμόρφωση μιας κοινής βάσης, ώστε ο διάλογος να είναι παραγωγικός και εποικοδομητικός. Εξάλλου οι πολιτικοί αρχηγοί συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την αξιοποίηση του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται στη διεθνή κοινότητα υπέρ των κυπριακών θέσεων και εις βάρος του ψευδοκράτους Ντενκτάς και της τουρκικής πολιτικής. Μια συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς τώρα, κατά συνέπεια, θα έδινε τη δυνατότητα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να ελιχθεί για να διασκεδάσει τις εις βάρος του εντυπώσεις.

Εν τω μεταξύ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά την εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό μέχρι το τέλος Αυγούστου με δυο στόχους. Αφ' ενός να προωθήσει προτάσεις αποκλιμάκωσης της σημερινής κρίσης, αφ' ετέρου να ενεργοποιήσει την πρόταση για μείωση των στρατευμάτων στην Κύπρο. Η πρόταση αυτή είχε γίνει από τη Μ. Ολμπράιτ (μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ) κατά την πρόσφατη περιοδεία στην Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας να αναλάβει δράση ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Χόλμπρουκ.

Στην Αθήνα, εξάλλου, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση για την πιθανότητα σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση ότι η σύγκληση του συμβουλίου πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την επιτυχή έκβαση και επομένως πρέπει πριν απ' αυτή να προηγηθεί η αξιοποίηση των μηχανισμών, όπως η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή και η Διακομματική Επιτροπή για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ